Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsskolan

Den nya trenden ”Selfie”

Från 2014
Uppdaterad 24.03.2014 08:29.
Bild: YLE

Begreppet ”Selfie” är ett rätt så nytt begrepp som blivit populärt under de senaste åren. Trenden att ta selfies har väckt intresse för många, speciellt hos den yngre generationen. Ordet fick även titeln årets ord 2013 av Oxford Dictionary.

Om du inte än vet vad en selfie är för något, så informeras du här och nu. Som man hör på namnet, är det något med en själv att göra. Man kan definiera en selfie som en bild tagen på en själv med en handhållen kamera. Bilden laddas sedan högst antagligen upp på något socialt media exempelvis på facebook eller instagram. Bilden är oftast tagen med telefonkamera men bilder tagna med vanlig kamera eller webkamera dyker också upp väldigt frekvent. Annat tillbehör för tagandet av selfies kan vara en spegel man tar bilden av sig själv i. Sist men inte minst, hör det till för flera av de som tar selfies att lägga till ett filter på bilden, det vill säga att de ändrar på färgkontrasterna i bilden för att bland annat få belysningen att se annorlunda ut på fotot.

Att ta selfies anser jag själv att är en rätt så bra idé. De kan vara seriösa bilder, de kan dela med sig olika känslor eller som jag personligen bäst gillar dem; de kan vara roliga och till för att få flera att le på en måndag morgon.

Bilderna är lätta att ta, var du än är någonstans. Allt du behöver är en kamera av något slag, och så är det klart att sätta igång och börja fota. Det är inget ovanligt längre att ta selfies var du än är. Du kan se någon i bussen som tar en selfie eller på bio eller på en restaurang. Även kändisarna på årets Oscargalan tog flera selfies tillsammans som de laddade upp på bland annat twitter och instagram.

Tyvärr har det mesta som har sina positiva sidor även sina negativa sidor. En trend som fortfarande inte verkar vara lika populär i Finland som den är i exempelvis USA är att ta selfies med hemlösa, eller att ta selfies på begravningar. Även president Obama tillsammans med Englands och Danmarks premiärministrar David Cameron och Helle Thorning-Schmidt tog en selfie tillsammans på Nelson Mandelas minnesstund i Johannesburg!

Också att Sms:a när man kör har på grund av selfies tagits till en ny och farligare nivå. Det var inte länge sedan jag för första gången såg en selfie tagen vid ratten, och nyligen fick jag till och med se en selfie tagen av en mopedist då han körde längs med gatan.

Sist och slutligen, har alla sin egen synvinkel på selfies. Vissa tycker de är löjliga medan flera tycker att de är kul att lägga ut på sociala medier för det allmänna att se. Det är upp till dig vilken grupp du själv tillhör. Hur länge kommer selfies att vara populära, och kommer den populära bildtagningsstilen att försvinna om ett år eller kommer den att fortsätta utvecklas i många år ännu? Vi får väl bara låta tiden visa hur det kommer att gå – men nu, ska jag gå och ta en selfie.

Felix Södergård
Katedralskolan i Åbo

Den här texten är skriven av en skolelev i projektet Yle Nyhetsskolan. Läs mera om projektet på Svenska.yle.fi/nyhetsskolan.