Arbetsgivaren Youtube
I februari fyllde den störta videotjänstsajten på internet redan nio år. Webbplatsen Youtube har nu i nästan ett årtionde varit den främsta källan av underhållning för miljoner av människor runt omkring i världen. På vilket sätt har då nätsidan påverkat vårt samhälle, och hur ser dess framtid ut?
Allt flera ungdomar nuförtiden bestämmer sig för att testa starta en egen Youtube-kanal och att göra några videon om till exempel saker som han eller hon gillar. Om videorna får tillräckligt med visningar och positiv feedback, vill han eller hon kanske fortsätta med att göra liknande videon. Om processen fortsätter på samma sätt kan kanalen börja växa och mängden prenumerationer för kanalen ökar. I det här skedet gör personen troligtvis sina videor helt enkelt för att han eller hon gillar det eller för att söka efter uppmärksamhet.
När kanalen har tillräckligt många prenumerationer och videovisningar, kan ägaren av kanalen märka att han eller hon har chansen att skaffa pengar genom att göra dessa videon. Det finns en möjlighet att lägga annonser eller reklamer i starten av sina videor, och på så sätt tjäna pengar på visningarna. Mängden pengar är dock väldigt liten, om inte kanalen har kommit upp till sexsiffriga prenumerationstal. Endast Youtube-personligheter med mer än en miljon prenumerationer har möjligheten att skaffa sitt levebröd endast genom sina videor.
Dessutom är ett arbete inom Youtube en väldigt ostabil och riskabel inkomstkälla. Det nya, helt löjliga copyright-systemet kan enkelt ta ner ens kanal helt utan en giltig orsak. Eftersom det nya systemet är automatiskt, är det nästan omöjligt för den att definiera situationer där den amerikanska lagen om fair use skulle annars skydda videon. Genom det nya systemet har tusentals videon, i synnerhet från film-eller spelkritiker som måste visa klipp från det som de kritiserar för att få fram sina poäng, blivit oskäligt nertagna.
Trots allt detta ser jag en framtid där produceringen av Youtube-videon kan ses som ett yrke för vem som helst. Jag tror att vi i framtiden kommer att se en möjlighet i till exempel yrkesskolor att få en viss grads utbildning inom ”Youtube-branchen” och att det blir lättare att skaffa mera pengar på sina videor. Copyright-lagarna kommer definitivt att ändras och finslipas under många kommande år för ett mer användarvänligt system. Den digitala tidsåldern är här, låt oss göra den fungerande.
Ossian Klingstedt
Katedralskolan i Åbo
Den här texten är skriven av en skolelev i projektet Yle Nyhetsskolan. Läs mera om projektet på Svenska.yle.fi/nyhetsskolan.