Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Amerikansk forskare: "Tid för Finland att gå med i Nato"

Från 2014
Strålande lampor över Natos symboler på toppmöte i Lissabon
Bild: EPA/ESTELA SILVA

Enligt den amerikanske rysslandsexperten Robert Orttung har krisen i Ukraina medfört en stor ändring i den globala balansen. Nu gör länderna i Rysslands närområden klokt i att ompröva sin säkerhetspolitiska ställning.

Orttung, som är biträdande chef för institutet för östeuropeiska studier vid George Washington University, anser att det är skäl att dra lärdom av Rysslands beteende.

- President Vladimir Putin har ändrat på de spelregler som världen har följt sedan kalla krigets slut. Om jag vore svensk eller finländare, skulle jag anse att det är hög tid att gå med i Nato, säger professor Orttung till Yle Nyheter.

- Om det inte finns Nato-trupper att garantera ett lands territoriella integritet, så kan inte västländerna eller Nato göra något om Putin besluter sig för att invadera.

Som bäst överväger USA nya sanktioner mot Ryssland. Rysslandskännaren anser ändå att de beslut som USA och EU hittills fattat inte kommer att ändra Rysslands beteende.

- Västvärlden måste rikta in sig på dem i Ryssland som utövar den riktiga makten, inom ekonomi och media. Då skulle Putin ligga risigare till, resonerar Orttung.

Även om Europa och USA närmast unisont meddelade om de första sanktionerna, påminner Orttung om att USA kan gå betydligt längre än Europa. De ekonomiska banden till Ryssland gör att Europas manöverutrymme är mindre.

Orttung tror att världen också annars kan få ett helt annorlunda utseende efter Krimkrisen, med nya indelningar i allierade och motståndare. Han pekar på Iran, som i sitt atomprogram har samarbetat med Ryssland.

- Men Iran har också egna intressen att bevaka, oberoende av Ryssland. Iran upptäcker kanske att det går att sälja olja och gas till Europa, och därmed kompensera för de stoppade ryska leveranserna. Då har Ryssland inget att säga till om. Kanske Iran märker att det nu är möjligt att agera annorlunda än tidigare, tror Orttung.