Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Borg: Mer pengar till svenska försvaret

Från 2014
Bildtext Sveriges finansminister Anders Borg.
Bild: EPA/VALDA KALNINA LATVIA OUT/LITHUANIA OUT/ESTONIA OUT

Rysslands agerande i Ukraina har fått Sveriges finansminister Anders Borg att förorda en ordentlig satsning på försvaret de kommande åren.

Finansminister Anders Borg betecknar läget i Ukraina som både väldigt osäkert och väldigt obehagligt.

- Man får konstatera att vi har en mer oberäknelig, mer auktoritär och mer nationalistisk regering i Ryssland än vi kanske föreställt oss, sa Borg, då han på onsdag intervjuades i SVT-programmet Rakt på.

Enligt Borg bör Sverige nu diskutera en förstärkning av försvaret. Frågan tillhör försvarsministerns och försvarsberedningens ansvarsområde, men Borg har också själv en lista på konkreta punkter där åtgärder behövs. Han nämner luftförsvaret och ubåtarna.

- Vi behöver gå igenom våra potentiella resurser. Hur mycket ska vi kunna dra samman om läget förvärras? säger han.

Svenska försvaret ska i år få 200 miljoner kronor (ca 24 miljoner euro), men Borg tror att det på sikt kan handla om betydligt större satsningar.

Den svenske finansministern betonar vikten av att Ukraina får stödlån. Statsminister Fredrik Reinfeldt ska under det EU-toppmöte som inleds på torsdag försöka övertyga de andra länderna att ställa upp med pengar. Borg säger att Sverige är berett att bidra med "några hundra miljoner dollar" i stödlån, förutsatt att också andra länder och Internationella valutafonden IMF bidrar.

- Som motprestation ska långivarna ställa krav på minskad korruption och minskade energisubventioner, säger Borg.