Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryska trupper intog ytterligare en bas - Ukraina förbereder reträtt

Från 2014
Uppdaterad 19.03.2014 23:30.
Bild: EPA/ANTON PEDKO

Ryska trupper har intagit ytterligare en flottbas sent i kväll, uppger en officerare för den ukrainska flottan till Reuters.

Eduard Kusnarenko säger att erövringen skedde utan våld, men att de ryska trupperna sköt i luften då journalister närmade sig basen.

- De ryska trupperna kom och bad oss lämna basen, vilket vi gjorde. Vi försöker återvända dit i morgon, sade Kusnarenko.

Basen ligger ungefär 30 kilometer från Simferopol.

Samtidigt planerar Ukrainas regering att dra tillbaka sina trupper från Krim, enligt nyhetsbyrån AP.

Chefen för Ukrainas nationella säkerhetsråd Andrii Parubii säger till BBC att Ukraina planerar att evakuera sina soldater och deras familjer från halvön "snabbt och effektivt".

Enligt Parubii ber Ukraina FN om hjälp för att göra Krim till en demilitariserad zon, det vill säga tömma området från soldater och vapen. Vidare meddelade Parubii att Ukraina kommer att införa visumregler för ryssar.

Samtidigt ökar Ryssland sin närvaro på Krimhalvön. Tidigare i förmiddags stormades den ukrainska flottans högkvarter i Sevastopol av moskvatrogna milismän och samtidigt greps den ukrainska flottans kommendör.

Ukraina planerar också militärövningar tillsammans med USA och Storbritannien, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Ukrainas tillförordnade president Oleksandr Turtšynov kräver i ett brev till Krims ledare att den gripna kommendören friges, uppger nyhetsbyrån AFP i annat fall tar Ukraina bland annat till tekniska och teknologiska motåtgärder.

Ukrainas president kräver också att både civila och soldater friges. Tidsfristen gick ut på onsdagen klockan nio.

Läs också: Framtidstro och död
Nato: Rysslands agerande "del av en bredare strategi"