Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Dold rasism i skolböcker

Från 2014
Uppdaterad 20.03.2014 15:10.
Skolböcker.
Bildtext Dold och indirekt rasism finns det gott om i skolböckerna.
Bild: Yle/Tiina Grönroos

I den rådande läroplanen påpekas vikten av mänskliga rättigheter och människors lika värde, men delar av innehållet i dagens skolböcker ger en ensidig bild av den vita europén. Det idealiserar det vita och det västerländska, säger forskare Pia Mikander som lusläst de finsk- och svenskspråkiga skolböcker i geografi, samhällslära och historia som tryckts mellan åren 2005 och 2010 för årskurserna 5-9.

- Det är intressant att fundera hur vårt samhälle, vår uppfattning om oss själva och omvärlden är uppbyggt på basen av att allt västerländskt är bättre. Hur inverkar det på elevernas självbild, frågar sig Mikander.

Fritjof Sahlström och Pia Mikander poserar stående vid ett bord.
Bildtext Pia Mikander forskar i läroböcker
Bild: Yle/ Cecilia Heikel

Som exempel nämner hon invandring och flyttningsrörelsen i världen. Det finns en viss tendens i böckerna att förklara världen som om alla skulle vilja till Europa och därför är det rationellt och vettigt att stänga gränser.

- Man skapar en bild av att det är okej att stänga av andra människors rörlighet medan man själv skall ha rätten att resa vart som helst, förklarar Mikander.

Om man tittar på statistik så rör sig lika många människor mellan olika länder i söder som från sydliga länder till de nordliga.

- Ingenstans har jag ännu hittat en enda sats som skulle uppmana eleverna att ifrågasätta det att vi skall ha rätt att vistas på precis alla ställen medan andra inte får göra det, säger Mikander.

Missinformation

Huruvida det här kan klassas som rasism kan ju diskuteras och ett faktum är att mycket av det rasistiska har försvunnit ur skolböckerna. Vissa klart rasistiska artikulationer och uttryck förekommer i dagens läroböcker. Till exempel har Pia Mikander stött på texter som antyder att människor i syd är inte en tillgång utan ett hot och även direkt missinformation vad gäller fakta om befolkningstillväxten.

- Det föds färre barn per kvinna i Brasilien, Thailand och Iran än vad det gör i Finland idag men ändå ger man bilden att problemet är stort i de fattiga länderna. Europa har betydligt större befolkningstillväxt än Kina till exempel, tillägger Mikander.

Det som vore viktigt att diskutera med skoleleverna är faktumet att man fortfarande utgår från den vita västerlänningens särställning.

- Det berättigar till rasism i högre grad om man har lärt sig att vita har mera rättigheter än andra, den tron har vi vaggats in i sen barnsben, säger Mikander.

Okej för eleverna att kritisera

Eleverna har en stark tilltro till vad som står i skolböckerna, har Mikander märkt då hon undervisat i samhällslära. Eleverna tänker att det tryckta ordet är sanning. Därför uppmanar hon till diskussion kring källkritik både i skolan och hemmet.

- Det är okej att kritisera sina skolböcker, tillägger Mikander.

Just nu pågår veckan mot rasism. Fredagen den 21 mars firas den internationella dagen för avskaffande av rasdiskriminering.

Hör mer om ämnet i Radiohuset med start klockan 15.03.

Mer om ämnet på Yle Arenan