Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Fisk i Svartån räddas med privata pengar

Från 2014
Uppdaterad 20.03.2014 11:55.
Bildtext Kraftverket i Billnäs bruk ägs också av Koskienergia
Bild: Yle/Tove Virta

Kraftverksdammar ska inte vara ett hinder för lax och öring i Svartån. Om projektet Fish run lyckas samla tillräckligt med pengar byggs fiskvägar eller –trappor vid de fyra kraftverksdammarna i Svartån, alltså i Åminnefors, Billnäs, Åkerfors och Svartåfors.

Ett sätt skulle vara att göra det möjligt för lax och öring att vandra upp i ån förbi kraftverksdammarna. Nu hindrar de lax och öring att ta sig vidare upp i ån. I ån lever den fridlysta flodpärlsmusslan som behöver antingen öring eller lax för att kunna fortplanta sig.

Kolumnisten och samhällspåverkaren Jukka Relander från Helsingfors (Gröna) är en ivrig fritidsfiskare och engagerad i planerna.

- Bolaget Koskienergia tänkte söka företag som skulle betala mera för elektriciteten, men jag föreslog att också privata konsumenter skulle vara med.

Nu söker man alltså människor som vill betala mera för sin elektricitet och med det hjälpa till att betala fisktrapporna i samarbete med bolaget Koskienergia som äger kraftverksdammarna.

En tia till

Ännu finns det inget kontrakt med bolaget, men enligt Jukka Relander går saken vidare om man får tillräckligt med pengar samlade. Myndigheterna sköter sedan sin del och planerar och ansöker om tillstånd och EU-stöd.

- Går man med i stödprojektet betalar man helt vanligt för elektriciteten och en extra summa kring 10 euro i månaden.

Målet är att samla 2000 personer och man behöver inte vara kund hos Koskienergia utan man kan donera pengar skilt.

Imagefråga

Energibolag förknippas sällan med naturskydd, men enligt Relander finns det ett intresse hos bolaget. Ekologi och natur säljer.

- Koskienergia vill ha ett ekocertifikat från Finlands naturskyddsförbund. För att få det måste man bygga de här fisktrapporna.

Totalt behövs några hundra tusen euro för att förverkliga kraftverksdammarna i Svartån. I början av april behandlas fisktrapporna av Koskienergia. Relander hoppas på att kunna samla åtminstone 2000 namn inför mötet.