Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Byn med viljestyrka

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Programmet är inte längre tillgängligt
Närbild: Närbild - Pitkäpää: Byn som har fått nytt liv - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Byn har endast dryga 40 invånare men fler behövs inte heller för att skapa liv i byn. Det är Pitkäpää ett levande bevis på.

Piktäpää har liksom många andra byar varit en livlig by med god service och invånarantalet har var tresiffrigt istället för tvåsiffrigt. Byn i Lovisa har långsamt avbefolkats och dessutom är medelåldern i byn nu rätt hög. Byn mår bäst och lever upp till sommaren då sommargästerna anländer.

Byn har fått nytt liv

Byborna trivs bra men vill gärna att det händer något berättar Tora Markkula som för sju år sedan var en av initiativtagarna till att få liv i byn igen. Hon är nu ordförande i Pitkäpää byaförening.

Bildtext Olavi Kailari trivs i byn
Bild: Yle/Jani Saikko

- Byaföreningen behövs för att hålla på byborna och för att göra det så trevligt som möjligt för dem. Då landsbygden glesnar och servicen försvinner är byaföreningen en bra gemensam faktor.

Byaföreningen ordnar 12 evenemang per år såsom teaterbesök, cykelrundor, midsommarfester, pysselkvällar, marknader, talkodagar och nu senast en vinterdag.

- Det är fint att det ordnas evenemang här i byn säger Olavi Kailari. Att samla ihop folk, träffas och ha roligt är sådant som behövs på landet.

Bildtext Nylands by 2010
Bild: Yle/Jani Saikko

Talkoanda

Samlingspunkten har alltid varit vid byns strand, där den typiska byagungan finns. Här samlas man i allmänhet på sommaren och speciellt på midsommarfester. Bysborna har byggt en egen byastuga med gemensamma krafter vid stranden. Det är också här alla samlas nu på vinterdagen. Stövelkastning, huvudmassage, ansiktsvård och stavgång är några av programpunkterna. Ärtsoppa, korv och kaffe kan man också inhandla för en billig peng.

Bildtext Stugan Helmi byggd med talkokrafter
Bild: Yle/Jani Saikko

- I och med den här föreningen har det blivit lätt att ordna olika jippon berättar Markkula. Vi är en homogen grupp som alla är färdiga att ställa upp.

Byns hemlighet

Det är mycket skratt, prat och trevliga diskussioner. Vad är då hemligheten till en så god samstämning i byn.

- Det är nog människorna här i byn tycker Markkula. Att vi som byaförening fortsätter komma på saker som folk tycker om.

Bildtext Tora Markkula vid stranden och byagungan
Bild: Yle/Jani Saikko

Varje år ordnas nya jippon och något nytt för bysborna att testa på. Folk behöver rötter och någonstans att höra till. Vi vill att folk bryr sig om varandra och den känslan strävar vi efter säger Markkula.

Mer om hur byarna skall överleva i Närbild i Yle Fem måndag 24.3 kl.20.00. Andra sädningen torsdag 27.3 kl.17.25

Mer om ämnet på Yle Arenan