Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Hassan räddar Lappvik?

Från 2014
Uppdaterad 21.03.2014 16:08.
Programmet är inte längre tillgängligt
Närbild: Närbild - Lappvik avfolkas men ortsborna hoppas på butik och livskraft - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Lappvik drabbades hårt då FN-steels fabrik i Koverhar gick i konkurs i juni 2012. Av ortsborna som jobbade där går nu många arbetslösa. En del har hittat jobb på annan ort.

Byn avfolkas. Under fabrikens tid var ortsborna uppe i 1200 personer, nu bor bara hälften kvar.

Anita Sundell är pensionär och aktiv som martha och kyrkvaktmästare.

- Det har blivit otroligt tyst i byn. Förr hörde man alltid klockan som klingade vid sinterverket i Koverhar.

För många innebar konkursen en katastrof. Arbetslösa Lappvikbor med nybyggt hus har det svårt idag.

Enligt Sundell har Lappvik fått karaktären av semesterby. Utsocknes skaffar sig en andra bostad här efter att ortsborna flyttat bort. Största problemet är ändå att det saknas en bybutik. Äldre människor utan bil har svårt att ta sig till Ekenäs eller Hangö för att handla. Post och medicinskåp saknas också.

- Vi är Lappvikbor. Det är viktigt, säger hon. Vi känner oss på sidan om. Vi finns inte i centrum. Och vi har konstaterat att från Hangö till Lappvik är det lång väg men från Lappvik till Hangö är det betydligt kortare. Om någonting händer i Hangö så har Lappvikborna inga problem med att ta sig till stan men tvärtom går det inte lika bra, reflekterar Sundell med en bekymrad glimt i ögat.

Butik i startgroparna

Anita Sundell jobbade i bybutiken på 1970-talet. Hon minns att den då var välbesökt och kunderna många. Hon är glad över att den iranske företagaren Hassan Fathollahpoor nu ställer i ordning butiken och siktar på att öppna den igen.

Fathollahpoor flyttade till Lappvik för ett år sedan och lär sig som bäst finska.

- Det är viktigt med en matbutik i byn. Jag öppnar i liten skala först och utvidgar om andra företagare visar intresse. Butiken är viktig också som en mötesplats för alla åldrar.

Hassan Fathollahpoor flyttade till Finland med sin familj för drygt 5 år sedan och då först till Helsingfors. Han har visioner om både konditionssal och café i butiksfastigheten.

Företagsrådgivare Pertti Vaarala säger att Novago kunnat bidra med rådgivning men inte med ekonomiskt stöd för butiken i Lappvik. En enkät visar att en bybutik är högt på ortsbornas lista. 170 personer svarade på enkäten. Vaarala bedömer att Fathollahpoor har alla möjligheter att lyckas.

Tomma bostäder

I höghusområdet finns det för tillfället åtta lägenheter till salu. På andra håll i Lappvik fem egnahemshus och två radhus.

- Och det är kanske inte hela sanningen, säger fastighetsförmedlaren Kjell Dannberg. Det kan finnas många som skulle vilja sälja men som inte tycker att det lönar sig eftersom affärerna går rätt trögt.

Det finns tre faktorer som oroar både förmedlare och spekulanter; FN-steels konkurs, försäljningen av Rautaruukki till svenskt företag och avsaknaden av butik.

- Många har tidigare varit intresserade av att köpa en andrahandsbostad här, pensionärer har velat flytta nära naturen. Nu är man litet fundersam över hur det ska bli med Lappvik och framtiden.

Aktivera ungdomen

33-åriga Tove Sjöberg har vuxit upp i Lappvik och bor kvar med familj och hundar. Släkten finns i husen intill. Hennes pappa jobbade vid Koverhar. Själv arbetar hon i Ekenäs. Tove är aktiv i Hem och Skola, byaföreningen samt idrottsföreningen. Hon vill jobba för en levande by och satsa på ungdomarna.

- Då jag var yngre fanns det en hel del att göra här. De flesta var med i Lappvik FBK. Och det var man från det man var sju år tills man blev 18 år och fick gå med i alarmavdelningen. Folkdans höll jag också på med.

Idag försöker man engagera ungdomar att röra på sig via bowlingkvällar och resor till simhall. Det är viktigt med umgänge och bekantskaperna kan stiftas redan vid unga år.

Rädda skola och service

Tove Sjöberg berättar att föreningarna jobbar hårt för att bevara skola och daghem.

- Om skolcentret försvinner blir det en stor stöt för byn. Då kan vi inte räkna med någon inflyttning av barnfamiljer. Att bo i Lappvik och ha 20 km till Hangö och 15 km till Ekenäs är en svår ekvation när det gäller dagis och senare också skola: Ska man skicka sin sjuåring med buss till Hangö? Det är stora beslut och föräldrar funderar nog länge om det är mödan värt att bo här, bedömer Sjöberg.

Hon poängterar att det krävs service i byar för att de ska vara välmående, livskraftiga och för att de inte ska försvinna helt och hållet. Men också byborna måste dra sitt strå till stacken.

- Alla längtar vi efter att få en butik. Vi behöver det där stället dit vi kan gå för att köpa mjölk och prata bort en stund. Speciellt ortens äldre behöver komma ut. Men det krävs också av oss Lappvikbor att vi handlar i butiken.

Tema byar i Närbild Yle 5 måndag 24.3 kl.20

Mer om ämnet på Yle Arenan