Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

”Första kapitlet i mitt liv saknas”

Från 2014
Uppdaterad 25.03.2014 22:02.
Michael Nyqvist
Bildtext Michael Nyqvist i Bettinastudion
Bild: Yle/Sam Stäuber

Michael Nyqvist spelar som bäst in Mika Kaurismäkis film The Girl King i Åbo. Den populära och också internationellt kända svenska skådespelaren har rollen som Axel Oxenstierna. Michael har många kända filmer bakom sig, bland annat spelade han Mikael ”Kalle” Blomqvist i Stieg Larssons Millenniumtrilogi.

Michael Nyqvist har också spelat in flera filmer i Hollywood, bland annat filmen Mission Impossible där han spelade mot Tom Cruise. Andra kända filmer han gjort är bland annat Så som i himmelen, Tillsammans och Grabben i graven bredvid, för vilken han fick priset Guldbaggen. I den spelar han en bondpojke som blir förälskad i en bibliotekarie.

- Jag hade koskräck och måste öva mig att umgås med kossor på en bondgård, säger Michael. Nuförtiden tycker jag att kor är väldigt sympatiska djur.

Filmen Så som i himmelen blev en storsuccé också internationellt. Den handlar om en världsberömd dirigent som flyttar tillbaka till sin hemby och tar sig an kyrkokören. Filmen, som har visats i många länder, var nominerad för en Oscarstatyett.

- Orsaken till filmens otroliga historia beror säkert delvis på att den är rätt så osvensk, säger Michael. Den gasar på för fullt från början och tar upp frågan om att förändra sitt liv.

Det första kapitlet och adoption

Michael Nyqvist om att bli förföljd - Spela upp på Arenan

Michael Nyqvist har också tidigare varit med i finsk film. I Klaus Härös film Den bästa av mödrar spelar han rollen som fadern i den svenska familj dit en liten pojke kommer som krigsbarn. När den filmades funderade han mycket på sin egen barndom.

Under andra världskriget stod hans svenska mamma på kajen och tog emot de finska krigsbarn som anlände till Sverige. Det var en av orsakerna till hans intresse för ämnet.

- Men jag har ju också min egen historia som jag skrivit böcker om, säger Michael.

Sitt första år tillbringade Michael på ett barnhem och blev adopterad av en svensk familj. Hans biologiska pappa är italienare och hans mamma svensk.

- Vid adoptionen fick jag ett namn och en annan historia. Ändå hade jag redan en historia med mig, säger Michael. Jag var ju jag.

Michael säger att den luftfärd han gjorde då sköterskan överlämnade honom till den som blev hans mamma, blev den resa han i över femtio år försökt förstå och den han skriver om i boken När barnet lagt sig.

- Jag försöker beskriva hur det känns att inte ha första kapitlet av sitt liv, säger Michael.

Italienska familjen

I boken berättar Michael om hur hans adoptivföräldrar reste med honom till Venedig då han var sex år gammal och där berättade för honom att han var adopterad och hade en italiensk pappa. Då han själv fått barn, tog han reda på vem hans biologiska föräldrar var. Han ville att hans egna barn skulle få de svar han aldrig själv fått. Det var därför han reste till Florens för att träffa pappan.

- Jag var jättenervös och klädde mig fint i kostym och slips, berättar Michael. Jag ville ge ett gott intryck.

Michael fick inte tag på sin pappa då, men han lämnade sina kontaktuppgifter till en flicka på apoteket där pappan jobbade. Efter ett tag ringde pappan honom, och det visade sig att flickan var hans syster.

- Jag har fått en väldigt stor familj till, och vi har otroligt roligt, säger han. Det är sådana möjligheter en adopterad kan få.

Axel Oxenstierna

Bild: Yle/Sam Stäuber

I filmen The Girl King som spelas in i Åbo och som handlar om drottning Kristina spelar Michael Nyqvist Axel Oxenstierna. Oxenstierna var den som egentligen härskade i Sverige så länge Kristina var minderårig. Filmen regisseras av Mika Kaurismäki.

I extramaterialet berättar Michael Nyqvist om människor som förföljt honom under åren som skådespelare. I ett skede var han tvungen att anlita livvakter för att tryggt kunna röra sig.

Bluesagitarristen Erja Lyytinen, som är aktuell med en ny skiva, är också gäst hos Bettina och hon uppträder med en låt.

Programmet sänds den 24 mars kl 21.00 i Yle Fem och kan efter det ses på Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan