Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

SFP vill ha pengar till svensk lärarutbildning

Från 2014
Uppdaterad 20.03.2014 22:39.
Person tecknar serier.
Bildtext SFP tänker jobba för att en svenskspråkig lärarutbildning i Helsingfors.
Bild: Yle/Hanna Sjöström

SFP tänker jobba för att en svenskspråkig lärarutbildning i Helsingfors ska tas med i budgetramförhandlingarna. Det här uppger SFP:s Marcus Rantala. Hufvudstadsbladet var först med nyheten.

Ulla-Maj Wideroos säger till HBL att utbildningen borde ordnas som ett samarbete mellan Åbo Akademi och Helsingfors Universitet.

Under budgetramförhandlingarna som inleds på måndag försöker SFP få de andra partierna att gå med på att reservera pengar för att utbilda svenskspråkiga klasslärare i huvudstaden. SFP:s Marcus Rantala säger till Yle Huvudstadsregionen att det finns bra möjligheter att få pengar för utbildningen.

- Vi har goda möjligheter att få finansiering, eftersom regeringen har som mål att öka studieplatser vid högskolor och unversitet. Frågan är hur många tilläggsplatser för lärar- och barnträdgårdslärarstuderande det kan bli.

Om finansieringen ordnar sig, så kunde utbildningen starta hösten 2015, uppskattar Rantala.

- Efter beslutet om pengarna, så måste HU och ÅA ansöka om att starta utbildningen, och det tar sin tid. Det är inte realistiskt att tänka sig att det hinner till hösten 2014, men nog till nästa höst, säger Marcus Rantala.

SFP anser att det behövs en utlokaliserad klasslärarutbildning i Helsingfors eftersom bristen på behöriga lärare i huvudstadsregionen är så stor. Enligt Rantala finns det nu en utbredd förståelse inom SFP för en utbildning i Helsingfors.

- Den utlokaliserade barnträdgårdslärarutbildningen vid HU har varit en framgång, och man har märkt att antalet sökande till utbildningen i Jakobstad inte har minskat, trots linjen vid HU. Vi är överens om att det behövs en lärarutbildning i Helsingfors, bara finansieringen ordnar sig.

Läs också:
Brist på klasslärare oroar ÅA:s styrelse

Diskussion om artikeln