Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Visioner om mat i Västnyland

Från 2014
Uppdaterad 21.03.2014 00:22.
Pontus Berglund, Gunilla Wikström, Harriet Strandvik
Bildtext Pontus Berglund, Gunilla Wikström och Harriet Strandvik visionerar kring unika västnyländska smaker.
Bild: Yle/ Maria Wasström

Slow food och närproducerat och ekologiskt och lokalt - även maten vi äter ska numera ha en viss framtoning och image.

Radio Vega Västnyland

Programmet är inte längre tillgängligt

Hur ska Västnyland lyckas dra nytta av den lokalt producerade maten och etablera sig som riktig matregion?
Det här var föremål för diskussion igår (20.3) när turismföretagare, livsmedelsföretagare och andra intresserade deltog i ett seminarium ordnat av projektet Bra mat i Västnyland.

Tanken bakom seminariet var att profilera den västnyländska närmaten och tillföra ett mervärde både för turismen och primärproducenterna.

Bildtext Konsulten Patricia Wiklund fick till och med de västnyländska matföretagarna att sjunga.
Bild: Yle/ Maria Wasström

- Det handlar inte om att sälja produkter utan upplevelser, säger Patricia Wiklund jobbar som konsult inom området mat och hälsa och som fungerade som motor för seminariet i Ekenäs.

Inbjudna gäster var närmatsproffsen Harriet Strandvik och Lena Brenner som redan en längre tid sysslat med olika närmatsprojekt i större och mindre skala. Lena Brenner är bland annat kvinnan bakom den stora skördefesten som arrangerats i 16 år på Åland och som resulterat i strida turistströmmar både från när och fjärran.

- Man måste vara målinriktade och gå samman och representerar ett brett spektrum inom branschen, säger Strandvik.

I Västnyland är en ny webbportal för närproducerat också rykande aktuell. Det är frågan om webbplatsen Localfood.fi vars syfte är att med tiden samla så gott som alla närmatsproducenter i Västnyland. Projektet är Noviastudenten Janica Söderlunds examensarbete i sina studier till grafisk designer.

– Eftersom närmat för tillfället är på tapeten valde jag att bygga upp en webbplats där jag ville samla närmatsproducenter på ett och samma ställe. För att göra det lättare för användaren att hitta alla och därifrån hitta till producenternas egna webbplatser, berättar Söderlund.