Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

En lång jakt på diagnos

Från 2014
Uppdaterad 30.10.2015 13:37.
Bildtext Christel Rimaila är idag sjuksriven som en följd av kroniskt tröttghetssyndrom
Bild: Patrik Skön

Nu känner man sig ganska eländig när man får höra att man har en skräpdiagnos. Det är att sätta sig över patienten.

Det finns en diagnos och det finns människor som lider av det här, det är det att förringa oss, som lider av det här, säger Christel Rimaila. Hennes väg till diagnosen kroniskt trötthetssyndrom var lång.

Specialister tar slut

Kroniskt trötthetssyndrom hittas genom att utesluta andra sjukdomar, som till exempel utmattningssyndrom, depression, fibromyalgi och neurologiska, endokrinologiska och autoimmuna sjukdomar. Hon jobbade som investeringsrådgivare på en bank och hade tillgång till företagshälsovård. Företagsläkaren skickade henne till en mängd olika specialister.

- I något skede sade hon att jag skulle gärna skicka dig vidare, men jag vet inte till vem, berättar Christel Rimaila.

Hittade läkare av slump

Det var en slump som gjorde att hon upptäckte läkaren Olli Polo. Hon såg honom när i ett tv-program, den mänskliga faktorn. Bland patienter som lider av kroniskt trötthetssyndrom är Olli Polo en högt uppskattad auktoritet. Många patienter hittar honom via sociala medier.

De officiella vårdrekommendationerna för kroniskt trötthetssyndrom är kognitiv beteendeterapi och motion. Men Polo experimenterar med syrgasbehandling, intagande av saltlösningar och låga doser av Naltrexon, ett läkemedel som används i behandling av alkoholberoende.

Valvira utreder

Bland vissa läkarkolleger är hans metoder inte lika erkända. Just nu utreds hans metoder av Valvira, tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården. Christel Rimiala har ett stort förtroende för honom och hans vårdform.

- Motion hjälper inte, snarare gör det situationen värre. En utmattad människa mår inte bättre av att någon säger att du ska ut och springa. Sedan vill många få oss att vara deprimerade. Men jag är inte deprimerad, jag bara orkar inte göra någonting. Jag skulle gärna göra en massa saker, men orken finns inte, säger Christel Rimaila.

Mer om ämnet på Yle Arenan