Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Gåtan som delar läkarkåren

Från 2014
Uppdaterad 16.01.2015 13:10.
Man blir undersökt av läkare.
Bild: Yle

Okunskapen bland läkarna är stor. Även om kroniskt trötthetssyndrom drabbar flera tusen i Finland vet vi pinsamt lite om sjukdomen här, säger läkare som Radar har talat med.

Olli Polo har synats i offentligheten som den läkare som kan diagnosticera kroniskt trötthetssyndrom. Efter att han medverkade i TV-programmet "Den mänskliga faktorn" på TV2 fick han massor av samtal. Han säger att hans förståelse för sjukdomen har ökat gradvis.

- Med mina första 50 patienter så trodde jag att det handlade om en placebo-effekt när jag gav dem låga doser med Naltrexon. Men ju fler patienter jag vårdar, desto större blev sannolikheten att det fungerar, säger Olli Polo.

Bildtext Olli Polos metoder väcker frågor.
Bild: Yle/Patrik Skön

Olli Polo anser att sjukdomen kroniskt trötthetssyndrom är för dåligt känd i Finland bland läkare. Det leder till onödiga och dyra undersökningar, men också till att patienter inte får den hjälp de behöver. Han säger att sjukdomen är svår att diagnosticera och att den kommer via uteslutning av andra sjukdomar.

- Men det är en sjukdom som finns. Ännu behövs mer forskning kring frågan, men det är fel att ifrågasätta själva sjukdomen, säger han.

För tillfället utreds Polos vårdformer av Valvira, tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården.

Finland långt efter andra länder

Olli Ruuskanen professor vid Åbo universitetssjukhus och infektionsläkare är en av de få läkare vid sidan av Olli Polo som kan och vill uttala sig om kroniskt trötthetssyndrom. Han är förvånad över att vi inte har tillräcklig kunskap i sjukdomen här i Finland.

- Det är tal om omkring 10 000 patienter i Finland som lider av sjukdomen och då är det nog förvånansvärt att vi i Finland fortfarande kan vara så efter när det gäller medicinsk forskning. Det är pinsamt, säger Ruuskanen.
Också Ruuskanen anser att det inte finns någonting kontroversiellt med sjukdomen längre. Det finns en fastställd diagnos.

- Det är en väldigt vanlig sjukdom i hela världen och inte så svår att diagnostisera som många tror. Man måste bara utesluta andra sjukdomar först. Men precis som med många andra sjukdomar vet vi inte orsaken till den. Det handlar bara om att vi inte har tillräcklig kunskap. Men att det inte skulle finnas en diagnos överhuvudtaget det är det inget tvivel om inom internationell medicinsk forskning, säger Olli Ruuskanen.

Center för expertis

Olli Ruuskanen anser att vår kunskap är bristfällig, både bland de verksamma läkarna och dessutom får medicinstuderande väldigt lite information om sjukdomen.

- Läkare måste utöka sin kunskap och patienterna borde få mer information. Det borde finnas experter på denna sjukdom vid varje universitetssjukhus. Det är någonting jag också försöker planera hit till Åbo, säger Ruuskanen.

Behandlingsmetoden

Olli Ruuskanen är ändå skeptisk till Olli Polos behandlingsmetoder och anser att det är berättigat att Valvira utreder det hela.

- Det har alltid funnits de inom medicin som gått emot strömmen och kanske det också kan vara en bra sak. Men det är då ytterst viktigt att utreda, att inte patientens säkerhet och hälsa är i fara, säger Olli Ruuskanen.

Olli Polo har använt sig av metoder med syrgasbehandling, intagande av saltlösning eller låga doser av Naltrexon, som används bland annat vid behandling av alkoholberoende.

Enligt Ruuskanen är kognitiv beteende terapi den enda rätta behandlingsmetoden.

- Det är både en psykisk och en fysisk sjukdom. Det är svårt att säga vad som kommer före, hönan eller ägget. Det stora problemet är att vi inte har en enda psykiater i Finland som har specialkunskap på kroniskt trötthetssyndrom och så borde det verkligen inte vara, säger Ruuskanen.

Polo är besviken över de kolleger som har anmält hans metoder till Valvira.

- De hade gärna kunnat ringa eller e-posta mig för att få mer information. Jag anser att läkare ska samarbeta kring den här frågan, istället för att motarbeta varandra, konstaterar Olli Polo

Läs också: Jakten på diagnos

Lyssna också på Radar, repris söndag 23.3. kl.12.05

Mer om ämnet på Yle Arenan