Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Lagkaptenen tror på sina riddare

Från 2014
Niklas Malm är lagkapten i Raseborg Knights.
Bildtext Niklas Malm är lagkapten i Raseborg Knights.
Bild: Yle/ Patric Westerlund

Innebandyklubben Raseborg Knights herrlag kvalspelar under veckoslutet till division 1. Knights kapten Niklas Malm säger att lagets målsättning i ett par års tid varit att stiga till landets nästhögsta innebandyserie.

Niklas Malm är lagkapten i Raseborg Knights
Bildtext Niklas Malm hoppas på stor publik i söndagens match.
Bild: Yle/ Bubi Asplund

Radio Vega Västnyland

Programmet är inte längre tillgängligt

- Realistiskt har målet funnit kanske för den här säsongen. Vi skaffade nya spelare och tränare, berättar
Niklas Malm.

Han medger att det finns en viss nervositet i kroppen inför de två kvalmatcherna. Samtidigt konstaterar han att det är normalt att vara nervös inför såhär viktiga matcher.

- Om man inte skulle vara nervös är väl något på tok, men nervositeten släpper nog när man väl är på planen, säger Malm.

Obekant motståndare

Den kommande kvalmotståndaren Coach Team från den lilla östfinländska kommunen Juga är ganska obekant för lagkaptenen i Knights.

- Coach Team har ett ungt lag men de har inte en lika bred trupp som vi har. De har inte så många spelare som vi, men de är i stället desto bättre. De har en spelare som är väldigt duktig och har samlat många börspoäng den här säsongen, säger Nicklas Malm.

Pauno Kajoksinen har samlat 81 (24+57) börspoäng på 18 matcher. Han vann också poängbörsen i Savolax-Karelens division 2 zon. Tvåa var förövrigt hans lagkamrat Marko Tuononen med 50 (31+19) poäng, Han har spelat 17 matcher.

- Har laget kommit så här långt är det förstås ett bra lag, tillägger han.

Lång bussresa

Första matchen spelas i Nurmes på lördag (22.3) klockan 14. Coach Team är tvungen att spela sina kvalmatcher i Nurmes eftersom spelplanen i Juga är för liten.

För Niklas Malm och största delen av hans lagkamrater är det en helt ny upplevelse att resa nästan 600 kilometer (och samma sträcka tillbaka) för att spela en match. Att få tiden att gå kan vara en utmaning i en bussresa som tar flera timmar.

- Vad kan man göra? Spela kort, titta på teve och kanske lyssna på musik, äger Niklas och berättar skrattande att han ännu överväger om han tar med sig sin gitarr på resan.

- Jag har funderat på att ta den med, men det är väl ingen som orkar lyssna!

Trots att Niklas Malm ligger på en sjunde plats i Knights interna poängbörs, är han inte helt nöjd med sin säsong.

- Ibland har det gått bättre, ibland sämre, säger han.

Ett poäng per match

Niklas Malm har ett poängsnitt på en poäng per match och delar av säsongen har han spelat i samma kedja som ligameriterade duon Wilhem Wainio – Janne Holopainen.

Knights har ett publiksnitt på ungefär tvåhundra personer och föreningen hoppas ju förstås på en möjligast stor publik i matchen på söndag.

- Innebandy är ju en rolig sport och sport är alltid roligt att se live. Och har det gått bra på lördag, så är det ju trevligt att se hur hemmalaget går vidare, säger Niklas Malm.

Matchen på sondagen den 23:e mars i Karis bollhall börjar klockan 18.00. Matchserien spelas enligt principen bästa av tre, det vill säga det laget som först vinner två matcher går vidare till ett tredje skede i kvalet. Vinnaren i det tredje skedet avancerar till division 1 för säsongen 2014-15.