Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Skandalerna som krossade dem

Från 2014
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Nicki Minaj, Madonna och M.I.A. levererade på Super Bowl
Bildtext Nicki Minaj, Madonna och M.I.A. levererade på Super Bowl, och M.I.A gav lite extra.
Bild: EPA/Tannen Maury

M.I.A är fortfarande i blåsvädret efter att ha visat långfingret på Super Bowl. Kan det vara lika illa som de här karriärsdödarna?

M.I.A stäms på 16 miljoner dollar (ca 11,5 miljoner euro) för att ha visat långfingret under finalen i Super Bowl 2012. Hon uppträdde tillsammans med Madonna och Nicki Minaj och det var under låten Give me all your luvin' som M.I.A bestämde sig för att visa fingret. Fingret syntes ungefär en halv sekund, men det hindrade inte det amerikanska folket från att bli upprörda ända in i själen.

Omkring 167 miljoner tv-tittare beräknas ha sett uppträdandet och till en början vägrade NFL (National Football League) betala ut någon lön till M.I.A, men det slutade inte där. Efter lönediskussionen bestämde de sig för att stämma henne på ungefär en miljon euro, men ändrade sig sedan till 11,5 miljoner. Summan är baserad på hur långt uppträdandet var och hur mycket de kunde kammat in på reklamkostnader istället.

När M.I.A fick veta om den stora summan så twittrade hon till Madonna och frågade om hon möjligtvis kunde få låna några miljoner. Är det här slutet för vår kära M.I.A ? Det är i alla fall inte första gången något liknande har hänt. Här är några stjärnor vars låga falnat totalt, eller bara för en stund, på grund av deras mindre lyckade företaganden.

Symboldissningar

År 1992 medverkade sångerskan Sinead O'Connor i tv-programmet Saturday Night Live. Hon var upprörd över katolska kyrkan och dess pedofilskandaler, så utan att i förväg meddela varken kameramän eller producenter tog hon i live-tv fram en bild på påven och rev den itu. Vid den här tiden var folket i USA fortfarande ganska ovetande kring de katolska prästernas förehavanden med små pojkar, så efteråt befann hon sig minst sagt i en skitstorm. Hon säger att hon inte ångrar något, men att händelsen definitivt påverkade hennes karriär, och nästan dödade den.

Bubblare: Nas har också lekt med religiösa figurer, och just i det här fallet handlar det om självaste Jesus. I videon gestaltade han Jesus, med kors och allt, vilket ledde till att han bannlystes från nästan alla tv-kanaler i landet. Det här lilla snedsteget förstörde nästan Nas totalt. Som tur var så var det i alla fall en bra låt.

Att förändra sitt utseende

Jennifer Grey hade skådespelarvärlden framför sina fötter efter megasuccén Dirty Dancing, men vad hände sen? Jo, hon gick och opererade sin fina näsa, eftersom hon tyckte den var för stor. Folket tyckte att de inte längre kände igen henne, och rollerna uteblev. Hon har för en tid sedan sagt att hon inte ångrar något i livet, förutom sin näsoperation. Här finns en video, helt tillägnade Jennifers näsa.

Bubblare: Britney Spears rakade av sig håret och festade loss. Hennes självförstörelseresa hade hållit på en god stund, men det var först när håret föll som medierna och folket började prata riktigt ordentligt. Nu har Britney gjort comeback och har för tillfället en rätt så framgångsrik show i Las Vegas.

Girighet

Det är lite över 13 år sedan Metallica tog upp kampen med fildelningens gammelfaffa Napster. Konflikten började när låten I Disappear från soundtracket till Mission: Impossible II plötsligt spelades på olika radiostationer, fastän bandet inte ens gett ut låten. Låten var inte riktigt klar, och killarna blev rasande. Bråkar de med oss, så bråkar vi tillbaka, sa de och stämde Napster. Vad de inte räknat med var att publiken var på Napsters sida, och deras upphovsrättsfight gjorde att de sågs som giriga och bossiga musiker. De förlorade många fans den gången. Trummisen Lars Ulrich har sagt att han inte ångrar det de gjorde, men att han accepterat att det är något som kommer att följa dem ända in till graven. Här lär du dig ännu mer om händelsen.

Det gjordes också en rätt så framgångsrik tecknad serie om Napster och Metallica.