Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Visste du det här om Europas gränser?

Från 2014
Uppdaterad 27.06.2014 15:41.
Bildtext En caféterrass delas mitt itu av landsgränsen mellan Nederländerna och Belgien i dubbelstaden Baarle-Nassau/Baarle-Hertog
Bild: Yle/John Stark

Att definiera världsdelen Europa har sina utmaningar – men det är också ganska underhållande att undersöka gränser ur olika perspektiv. Europa är fylld av kuriositeter och udda detaljer. Här är några av dem. Vi börjar på den minsta nivån, och utvidgar därifrån.

I den lilla byn La Cure, en dryg mil norr om Geneve, finns det ett hotell som delas mitt itu av gränsen mellan Frankrike och Schweiz. Otaliga foton har tagits i hotellets middagssal, som är precis på gränsen. Samma fenomen kan man stöta på överallt i staden Baarle-Nassau och Baarle-Hertog. Staden med två olika namn är uppdelad i inte mindre än 30 delar, varav 22 hör till Belgien och 8 till Nederländerna. Orsaken till den otroligt komplicerade indelningen är historiska överenskommelser och avtal mellan ägare av land i området. Gränsen mellan Belgien och Nederländerna har markerats med plusmärken på gatorna genom hela staden. Husnumreringarna i staden har också en flagga på sig för att visa till vilket land just den här adressen hör. Vissa hus, och till och med ingången till huset, kan delas mitt itu. Att ha så pass många gränser som just den här staden (eller städerna borde jag ju egentligen skriva) har hämtar också med sig olika möjligheter. Ett exempel är att de belgiska lagarna och begränsningarna om försäljning av fyrverkeripjäser är betydligt lindrigare än de nederländska. Det innebär att vissa gator kan vara fyllda av fyrverkeriförsäljare på den belgiska sidan, medan den nederländska sidan av gatan inte får ha fyrverkeri till salu.

Att en stad hör till två länder är i och för sig inte så ovanligt; i Norden har vi t.ex. områden som Torneå-Haparanda. Regionen kring Malmö och Köpenhamn kan kanske också räknas till samma kategori. Staden Nicosia på Cypern är dels huvudstad för Cypern, dels huvudstad för Turkiska republiken Norra Cypern. Det är dock en statsbildning som enbart erkänts av Turkiet och den autonoma republiken Nachitjevan; den övriga världen anser ännu att halva Nicosia, och den norra delen av ön Cypern, är ockuperad av Turkiet. EU har gjort åtskilliga ansträngningar att förena de två delarna, men hittills utan resultat.

När man rör sig mellan den norra och södra delen av Nicosia så passerar man alltid en gränskontroll. Det samma kan inte sägas om den största delen av Europa, där EU genom Schengenavtalet avskaffat gränskontroller. Den mest pittoreska gränsövergången som jag stött på är den mellan Österrike och Liechtenstein, tagen som rakt ur en scen från The Sound of Music.

I Europas ganska krigiska historia har gränserna levt, och några av gränserna har flyttats ganska ofta. Staden Berwick-upon-Tweed i Northumberland i England är ett exempel; den har hört till både Skottland och England i olika omgångar – totalt över 13 gånger. Invånarna i staden skulle, enligt en omröstning för några år sedan, hellre höra till Skottland än England. Ett konkret exempel på det här är också att stadens fotbollsklubb, Berwick Rangers F.C., spelar i den skotska fotbollsserien Scottish League Two.

Vissa gränser är synligare än andra. En av de äldsta gränserna i Europa finns mellan delar av Portugal och Spanien. Där har partier av gränsen hållits oförändrade sedan 1200-talet, Till exempel mellan Campo Maior (Portugal) och Badajoz (Spanien) utgörs gränsen helt enkelt av gränsen mellan en tomt på den spanska sidan och en åker på den portugisiska sidan, som du kan se på bilden i galleriet.

Några gränsövergångar som inte mera används för att kontrollera pass o.dyl. har lämnats till sitt förfall, som huset i bildspelet, på gränsen mellan Portugal och Spanien. Vissa av de före detta gränskontrollhusen har dock sålts till företag. På gränsen mellan belgiska Koksijde och franska Dunkerque kan man t.ex. köpa choklad.

Ett av de vanligaste tecknen på att du kommit till ett annat land är att sammansättningen av vägens asfalt plötsligt ändrar. På gränsen mellan tyska Süddern och nederländska Sittard är det bara vägrenen som ser lite annorlunda ut på de olika sidorna av gränsen.

En exklav är en del av ett lands territorium som inte har en direkt landförbindelse med den stat som den tillhör till. Exklaver finns det gott om i Europa. En av dem är Campione d’Italia. Det är en italiensk by som är helt och hållet omringad av Schweiz. Poliserna är italienska, men de kör schweiziskregistrerade bilar. Byns överlägset största inkomstkälla är ett casino, som kan tacka de italienska lagarna för sin existens jämfört med de klart hårdare begränsningarna på den schweiziska sidan. När du anländer från Schweiz till Campione d’Italia så välkomnas du pompöst av en triumfbåge som samtidigt markerar gränsövergången.

Ögruppen Guadeloupe i Västindien hör idag till Frankrike, men en kuriositet är att Guadeloupe en gång faktiskt var en rikssvensk koloni. Det här var dock bara formellt, och varade i ett drygt år. Idag är Guadeloupe ett franskt departement, och hör till EU (med vissa undantag), och valutan är euro. Så är det t.ex. också i Franska Guyana, som ligger på den sydamerikanska kontinenten, inklämt mellan Surinam och Brasilien. Franska Guyana var tidigare ökänt för straffkolonin Djävulsön, men idag är det den europeiska rymdorganisationen ESAs uppskjutningsställe strax utanför huvudstaden Cayenne som står för rubrikerna. Härifrån skjuts de europeiska satelliterna upp i rymden.

På tal om de amerikanska kontinenterna – en stor del av Island, inklusive Reykjavik, ligger de facto på den nordamerikanska kontinentalplattan.

Men var går Europas gränser då? Som så ofta när det kommer till europeiska angelägenheter och detaljer, så är det minst sagt utmanande att hitta ett enhetligt och definierande svar. Framförallt den östra gränsen är aningen godtycklig; det beror snarare på vad du fokuserar på och hur du vill definiera. Är det kulturell tillhörighet? Är det geografiska kännetecken som berg och floder? Är det nationella territorier? Den kanske allmännaste uppfattningen är att bl.a. hela Vitryssland och Ukraina, samt en fjärdedel av Ryssland hör till Europa. Var tycker du att gränsen går?

Mer om ämnet på Yle Arenan