Turkiska såpor sätter samhällets värderingar på prov
De turkiska såpoperorna är oerhört populära i hemlandet och har också fått stor genomslagskraft i Mellanöstern, Nordafrika, på Balkan och i Asien. Serierna tangerar teman som skilsmässa, jobbkarriär, våld mot kvinnor, barnäktenskap och hedersmord.
För de kvinnor som följer serierna har de kommit att betyda mycket mer än tidsfördriv – de bryter också gamla tabun och inspirera kvinnorna att själva ta kontroll över sina liv.
I serien ”Fatmagul” blir en kvinna våldtagen men finner mot att ta saken till rättegång, i ”Life goes on” gifts en ung flicka bort till en 70-åring, i ”Noor”, med nästan 100 miljoner tittare i arabvärlden, lider huvudrollsinnehavaren tills hon hittar den stora kärleken och i ”Suleiman the Magnificent” följer vi en kristen slav som blir den mäktigaste kvinnan i det Osmanska riket.
Serierna har blivit en väg in i det moderna samhället både för kristna och muslimska kvinnor. De målar upp en värld att drömma om.
Samtidigt kan serierna bara bli framgångsrika om publiken kan känna igen sig i det de ser och hitta element som känns verkliga i deras eget liv.
Noor skakade om samhället, speciellt kvinnor men också männen. När serien visades började de arabiska kvinnorna undra varför de inte fick samma slags kärlek som Noor. Romantisk kärlek blev en fix idé.
Hanadi al-Jibar, samhällsanalytiker
Vi sa till mannen att inte låta frun sukta efter fåniga kärleksserier. Hon ser ju på dem i mannens hem i teven som han har skaffat! De här serierna ses som moderna och sofistikerade men de är destruktiva.
Jasim al-Makki, äktenskapsrådgivare
I dokumentären Kismet träffar vi flera skådespelare och produktionsfolk bakom de turkiska framgångsserierna. Vi träffar också en samhällsanalytiker och naturligtvis publiken som troget följer serierna och gör allt för att komma dem närmare.
I dokumentären träffar vi också en manlig äktenskapsrådgivare som varnar för de drömmar och illusioner som serierna skapar.
Serierna har redan blivit ett mjukt politiskt verktyg med stort inflytande. I bakgrunden ligger också Turkiets vilja att ha inflytande över regionen och den vilja till förändring som den arabiska vårens aldrig riktigt lyckades infria.
Orginaltitel: Kismet
30 dagar på Arenan efter sändning
Dokumentären sändes första gången i Yle Fem 2014.
Regi: Nina Maria Paschalidou
Produktion: Forest Troop and Anemon Productions