Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Den bästa musiken från dataspel

Från 2014
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Petter Sandelin med sin Super Nintendo.
Bildtext Det finns fina pärlor inom dataspelsmusiken.
Bild: Yle/Roger Källman

Åbo filharmoniska orkester spelar en symfoni bestående enbart av musik från dataspel. Veckoslutskommittén listar sina favoriter.

På lördagen spelade Åbo filharmoniska orkester för första gången i Finland en symfoni bestående av enbart musik från dataspel, SCORE - Orchestral Game Music. Spel som Final Fantasy, Legend of Zelda, Super Mario och Skyrim framförs i en klassisk tappning. Och visst finns det fruktansvärt bra spelmusik, både ny som lite äldre.

Veckoslutskommittén listar fem av sina favoriter

1. Blade Runner blues theme

Ett klassiskt spel som var oerhört svårt och skiljde sig faktiskt en del från filmen. Jag brukade låta karaktären sitta i sin lägenhet medan jag gjorde annat så att musiken från spelet fyllde mitt pojkrum

2. Mike Tyson's Punch-Out

8-bit i sig är alltid fantastiskt men musiken i Tyson's boxningspel lyckas också vara någorlunda nyanserat för att vara enkel chipmusik.

3. Halo 2

Tungt med industrikänsla och en gnutta gregoriansk körsång. Efter en stund kommer elgitarren och det blir metalfest för hela slanten. Halo 2:ans ledmotiv är en modern klassiker.

4. The Elder Scrolls V - Skyrim

En kör av ett trettiotal barbarer som sjunger på drakoniska ger väl gåshud vilken ensam lördagskväll som helst.

5.Tetris

Klassiskt rysk chipmusik som mer eller mindre kommer med bröstmjölken. Tetris är uppväxtmusik. Tetris är spelmusikens motsvarighet till minnet av ditt pojkrum som föräldrarna tyvärr förstörde och gjorde om till ett själlöst gästrum.