Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsskolan

Massmedier påverkar skönhetsideal

Från 2014
Uppdaterad 28.03.2014 13:33.
Bild: YLE/Joscelin Höglund

I dagens moderna samhälle har massmedier en stor roll för oss alla och deras inverkan i vårt dagliga liv är mycket stark. Massmedia kan inverka på oss positivt, vi kan hitta information och få råd om till exempel hur man skall leva ett hälsosamt liv osv. De negativa sidorna är däremot att massmedier styr mycket strikt tanken om vad en bra människa är. Dessa krav på att man skall vara perfekt kan hämta med sig stora problem för en del människor.

Massmedia har skapat de moderna skönhetsidealen som vi strävar efter idag. Den ideala kvinnofiguren kan sägas vara, att man har en kroppsbyggnad som är smal men ändå feminin, att man har en liten midja och lite kroppsfett. Till exempel i reklamer används mycket bildmanipuleringsprogram för att få modellerna att se perfekta ut och för att framföra den produkt man säljer på bästa möjliga sätt. De personer som ofta syns på dessa reklamer är kändisar och modeller. Stjärnor är dagens, speciellt unga flickors idoler och förebilder. Då flickor jämför sig själv med kändisarna på de manipulerade bilderna, får de lätt en negativ självbild.

Undersökningar har visat i hur dåligt skick flickornas självkänsla i dagens perfektionistiska samhälle är. Till exempel i en undersökning där man ville få fram hur unga flickor upplever sig själv och sin kropp, visade det sig att 58 % av flickorna som deltog i undersökningen, tyckte att de var överviktiga fast den verkliga procentuella mängden var bara 17. I en annan undersökning där man undersökte hur underviktiga flickor känner sig, märkte man att 48 % av dem tyckte att de var överviktiga fast en del var till och med grovt underviktiga.

När flickor utvecklar en mer och mer negativ bild om sig själv, är risken stor att de insjuknar i exempelvis ätstörningar. Ätstörningar begränsar livet och är mycket svåra att vårda på grund av att de är för det mesta psykiska sjukdomar. De kan dessutom leda till depression och självhat. Därför är det viktigt att bygga upp unga flickors självkänsla innan de insjuknar. Dessutom borde vi kämpa för bättre förebilder och hälsosammare ideal. Unga flickor påverkas mycket av det hur andra ser på dem och hurdana kommentarer de får. Vuxna skall komma ihåg att inte kritisera ungas utseende eller ens på lek kommentera att de till exempel ser lite knubbiga eller runda ut. Sådana ord kan ha en mycket djupare inverkan än vad man själv tänkt då man sagt det. För att förhindra unga att insjukna i ätstörningar, är det också viktigt att man ger information om till exempel deras skador och farliga
följder.

Överlag är det viktigt att vi kommer ihåg, att vårt eget utseende inte är den mest viktiga saken i världen, och att man skall försöka leva hälsosamt men ha måtta med allt.

Melinda Knief
Katedralskolan i Åbo

Den här texten är skriven av en skolelev i projektet Yle Nyhetsskolan. Läs mera om projektet på Svenska.yle.fi/nyhetsskolan.