Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ukraina överskuggar kärnsäkerhetsmöte i Haag

Från 2014
Uppdaterad 24.03.2014 19:59.
4 min
Programmet är inte längre tillgängligt

I dag inleddes ett internationellt toppmöte om kärnsäkerhet i Haag i Holland.

Representanter för över 50 länder har samlats för att diskutera hur man kan förhindra att terrorister kommer över kärnmaterial. I mötet deltar bland annat USA:s president Barack Obama.

De är redan tredje gången som kärnsäkerhetstoppmötet arrangeras och man har gjort stora framsteg, säger den amerikanske kärnsäkerhetsexperten William Tobey.

- Sedan år 2010, när det första kärnsäkerhetstoppmötet ordnades, har 13 länder gjort sig av med allt sitt höganrikade uran. Säkerheten vid många ställen där kärnmaterial förvaras har också skärpts. Allt fler länder förbinder sig också vid att arbeta mot nukleär terrorism.

Det är just det höganrikade uranet som kan vara intressant för terrorister som vill framställa en så kallad smutsig bomb.

Bildtext Representanterna för de 50 länderna möts i ett jättelikt kongresscenter i centrum av Haag.

Konsekvenserna av nukleär terrorism horribla

Kärn- och andra radioaktiva material används allmänt på sjukhus, i industrin och vid universitet, ställen som vem som helst har tillgång till. William Tobey betonar vikten av tillräcklig säkerhet.

- Konsekvenserna av nukleär terrorism skulle vara verkligt horribla och utbredda, säger Tobey. Tiotusentals människor kunde mista livet och ett möjligt stopp i den internationella handeln skulle inverka enormt på ekonomin.

Också Finland har dragit sitt strå till stacken när det gäller kärnsäkerhet, berättar Klaus Korhonen, vid avdelningen för vapenkontroll vid utrikesministeriet.

- Finland har mycket knowhow när det gäller den här branschen. Finland har bland annat utvecklat hjälpmedel för att upptäcka radioaktiva ämnen. På det sättet kan man stoppa smuggling av ämnen som har hamnat i fel händer.

Demonstrationer mot toppmötet

Samtidigt som världens ledare möts i det enorma kongresscentret precis vid Haags centrum, demonstrerar arga Haagbor mot mötet. Många är förargade över de extrema säkerhetsåtgärderna som försvårar livet under flera dagar. Men också över att
avveckling av atomkraft och kärnvapennedrustning överhuvudtaget inte diskuteras på toppmötet.

Bildtext Många har demonstrerat mot mötet i Haag.

- Min stad har förvandlats till ett fort med militärer och massor av poliser, helikoptrar och stängda motorvägar, säger Jhonito. Man slösar 200 miljoner euro i skattepengar på mötet samtidigt som människor går arbetslösa här i landet.
- Och varför talar man om att stoppa nukleär terrorism. Borde vi inte tala om att stoppa kärnvapen och kärnenergi.

Och Jeremy håller med.

- Vi tycker att det är skrattretande att man lägger pengar på ett toppmöte som inte gör det som borde göras, det vill säga förbjuda kärnenergi och spridning av kärnvapen.

Intensiva diskussioner om Ukraina

Trots att toppmötet i Haag ska handla om kärnsäkerhet överskuggas det av krisen i Ukraina. Vid sidan av sessionerna om kärnsäkerhet pågår intensiva diskussioner om Ukraina mellan världsledarna.

President Sauli Niinistö träffade på söndag kväll sin kinesiska kollega Xi Jinping och G7-länderna håller ett extrainkallat möte.

När USA:s president Barack Obama och utrikesminister John Kerry i dag möter Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov är det definitivt inte kärnsäkerhet som behandlas.