Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Grekisk urpremiär i Radioteatern

Från 2014
Uppdaterad 27.03.2014 10:51.
Bildtext Iakovos Kambanellis.
Bild: YLE/Katerina Kambanelli

Urpremiär på en aldrig tidigare uppförd grekisk pjäs hör inte till vanligheterna i vårt land. När Radioteatern på onsdag sänder Vem var herrn? av den moderna grekiska dramatikens stora namn, Iakovos Kambanellis kan vi därför med skäl skriva Radioteatern proudly presents...

Eurokrisens Grekland har tidvis varit förstasidesstoff i nyhetsrapporteringen, men det är inte mycket vet vi om kultur- och teaterlivet. Vem var herrn? är både ett smakprov på modern grekisk dramatik och en pjäs som i dag känns aktuellare än någonsin, också om den skrevs redan på 90-talet. Den har alltså en politisk aktualitet, samtidigt som den är både mångbottnad och rolig och lämnar en gåta efter sig för lyssnaren att fundera på. Den har ett helt realistiskt plan, samtidigt som den kan läsas som en absurdistisk pjäs – eller tolkas metafysiskt. Kanske kunde man rent av likna den vid en I väntan på Godot – där Godot verkligen kommer..?

När pjäsen börjar har man samlats i ett atenskt vardagsrum för att sörja den nyss avlidne familjefadern. In stiger en man som presenterar sig som en av den dödes närmaste vänner och som nu kommit på kondoleansbesök. Under pjäsens gång avslöjar den okände saker om den döde som familjemedlemmarna inte ens kunnat drömma om. Han försvinner lika plötsligt som han kom. Vem var herrn?

Radioteatern: Vem var herrn?

Programmet är inte längre tillgängligt
Radioteatern: Hörspel på g i K3 - Spela upp på Arenan

Och Iakovos Kambanellis då – vem var han? Den moderna grekiska dramatikens portalfigur. En självlärd författare som hittade fram till litteraturen under sina år som springpojke i Aten. En av medlemmarna i den otroligt livaktiga och dynamiska kulturkretsen i Aten efter andra världskriget och det grekiska inbördeskriget. Och en författare som i mycket påverkats av sina år på det tyska koncentrationslägret i Mauthausen. Strax efter föreställningen presenteras han i ett samtal mellan Anna Mannil, som har översatt Vem var herrn? till svenska, och Joakim Groth, som står för regin.

I Vem var herrn? hör vi Anders Larsson, Marjorita Huldén, Nina Hukkinen, Gogo Idman, Max Bremer och Riko Eklundh i rollerna.

Radio Vega 26.3 kl. 21.05.

Mer om ämnet på Yle Arenan