Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Maya Weber och konsten att åldras

Från 2014
Uppdaterad 10.05.2019 18:02.
Maya Weber kan konsten att åldras.
Bild: YLE/Jussi Nahkuri

Hon är alltid elegant klädd, hon har håret upplagt i en grå välkammad svinrygg och hennes glittriga naglar är långa och välvårdade.
Maya Weber var mannekäng som yngre. Nu är hon åttioett och har förlängda ögonfransar och lösnaglar, trots stödstrumpor och bensår.

– Jag får inte pengarna med mig i graven. Jag gör sånt som gör mig glad, säger Maya.

Maya har alltid skrattat för högt och haft för yviga gester för vår tillknäppta Nord. Så länge hennes man levde måste hon lägga band på sitt prat.

– Jag kunde inte vara hur livlig som helst med en man som var inåtvänd. Nu har jag fått förverkliga mig själv i sju år, när jag har levat ensam, säger Maya.

Ser uppkäftig ut

Maya blev hemmafru när hon gifte sig. Hon arbetade från morgon till kväll med barn och man och hushåll och städning. Men på kvällarna kunde hon ibland slinka iväg och gick på restaurang, ensam. Det gick egentligen inte för sig, men Maya gjorde det ändå.

– Jag ser så uppkäftig ut, så jag fick vara i fred, säger Maya.

För ett år sedan var Maya nära att dö. Hon hade fallit och skadat ryggkotorna, och läkarna gav henne för mycket smärtstillande medel. Hon låg över fyra månader på sjukhus. Efter det har Maya fått kämpa hårt för att komma tillbaka. Men hon är inte rädd för att dö.

– Allt blir vitt och ingenting gör ont. Jag har upplevt det redan en gång. Det är fantastiskt, så skulle jag vilja dö.

Maya kokar grekiska bönor

Maya hette Seraidaris som flicka och har en grekisk släkt, som har sålt tobak i tre generationer. Hennes pappa kom till Finland på grund av kärleken. Han var sträng men kärleksfull, och hemmet stod alltid öppet för vänner.

Maya har många stora grytor som hon fortfarande använder flitigt. I sitt hem i Esbo kokar hon grekiska bönor som hon bjuder grannar och vänner på. Många har förundrat sig över att hon så frikostigt delar ut sitt recept.

– Det gör inget, de kan ändå inte laga dem lika bra som jag! skrattar Maya.

Redaktör: Annika Sylvin-Reuter
Ljuddesign: Jyrki Häyrinen