Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

F.d. Nightwish-solisten Anette Olzon gör solokarriär

Från 2014
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Min Morgon: Anette Olzon gör solokarriär - Spela upp på Arenan

Från oboe, balett och musikal till rock och pop. Anette Olzon har fått sin musikalitet från modersmjölken, vilket förde henne bl.a. till hårdrockbandet Nightwish. Idag gör hon solokarriär.

Anette fick egentligen sin scenvana från dansbandsmusiken.

– Från min mors sida har så gått som alla varit musikaliska. Min morbror spelade i Vikingarna och jag själv fick träna på att stå på scen i mammas dansband, berättar Olzon.

För övrigt har olzon spelat oboe och sysslat med musikaler. Musiken är ett sätt för henne att uttrycka sig och hon irriteras lätt om hon inte får sjunga. Nya soloskivan Shine är melankolisk och innehåller en nypa ledsamhet.

– Namnet Shine är också namnet på den peppigare låten på skivan. Jag ville inte göra en debutskiva som bara är sorgsen, säger Olzon.

I och med Nightwish finns det intresse för hennes soloskiva i Finland. I Sverige är det mera motvind eftersom Nightwish aldrig gjort sitt genombrott där. Anette Olzon har en spelning på Kivenlahti Rock i Esbo den 6 juni, på Sveriges Nationaldag. Känner hon sig då mera svensk eller finländsk?

– Jag känner mig ganska hemma i Finland och min man kallar sig också finne trots att han är född i Sverige. Men under ishockeylandskamperna mellan Finland och Sverige är det tyst i hushållet. Då diskuteras det inte, berättar Olzon.

De musikaliska rötterna går delvis vidare i familjen. Den fyraåriga sonen spelar alla sorts instrument medan den 13-åriga storebrodern sysslar hellre med fotboll. Olzon vill inte tvinga musiken på sina barn trots att det är kul om de musikaliteten går vidare.

Mer om ämnet på Yle Arenan