Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Dani Strömbäck spelar på Nordmans nya skiva

Från 2014
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Dani Strömbäck, Mats Wester, Håkan Hemlin, Claudia Müller
Bildtext Nordman på turné (2014) Dani Strömbäck, Mats Wester, Håkan Hemlin, Claudia Müller.
Bild: Anders Nylén

Den svenska gruppen Nordman firar 20 år med att bjuda in Närpespianisten Dani Strömbäck på jubileumsalbumet Patina.

Med en sån monsterhit som Vandraren på den första skivan som kom 1994 har de flesta i Norden hört Nordman. Mycket guld och platina har hunnit samlas på de gamla hitsen som nu har klätts om i akustisk dräkt på skivan Patina. En som har bidragit till utformningen är Närpespianisten Dani Strömbäck.

Programmet är inte längre tillgängligt

- Som så många andra hörde jag ju en del på Nordman då jag var yngre men det var nog först i och med det här skivprojektet som jag riktigt lyssnade in mej, säger han.

Och skivprojektet kom till så att Mats Wester, den ena halvan av Nordman, som spelar nyckelharpa och är huvudsaklig låtskrivare ringde Dani. De två hade träffats och spelat ihop på Johan och Carola Beckers julturné i Österbotten. De gillade båda kombinationen piano och nyckelharpa och hade talat om mera samarbete.

Skivan spelades in så att Dani satt i Nämpnäs och bandade pianot och skickade filer till Sverige. Sen sammanstrålade de där för att slutföra skivan.

Hitten Vandraren har fått en tydlig Dani-stämpel och framförs med bara piano och sång. Den började som en improvisation i Nämpnäs men både Mats Wester och sångaren Håkan Hemlin gillade den så mycket att den kom med på skivan.

Förutom att samarbetet nu har lett till skivan Patina har Dani Strömbäck också varit på en turné i Sverige med Nordman tillsammans med flöjtisten Claudia Müller. Akustiskt och avskalat och mycket uppskattat.

- Jag hade nog inte riktigt förstått hur stora Nordman är i Sverige, säger Dani som berömmer sångaren Håkan Hemlin.

- Han är en artist som verkligen ger allt, och i kombination med hans öppna berättelser om sitt färgstarka och problemfyllda liv har det framkallat många fuktiga ögonvrår.

Hemlins liv har kantats av drogmissbruk och för några år sen fick han en adhd-diagnos. Han har tillsammans med Jacob Gordin turnerat med förställningen Fragment av två liv där de framför allt vill nå ungdomar som lever i ett utanförskap på grund av adhd.

I sommar kommer Dani Strömbäck att åka på en ny turné med Nordman och den gången blir det med en rockuppsättning på festivaler och liknande. De har också talat om att arbeta tillsammans framöver, men för tillfället har alla många andra engagemang. Mats Wester är på turné i USA och Australien tillsammans med den amerikanska gitarristen Joe Bonamassa. Nyligen spelade de i Bryssel där Dani bor just nu, och han passade på att gå och se dem.

I programmet kan du förutom Vandraren höra låtarna Herr Peders sjöresa, som är en medeltida ballad som Nordman inte tidigare har spelat in, instrumentallåten Barockpolska, Månen är så stor i natt och Midsommartid.