Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Klart nej till att förbjuda Den blomstertid

Från 2014
Uppdaterad 25.03.2014 16:47.
vita blommor med gul mitt

Debatten om psalmen Den blomstertid nu kommer går het här på Svenska.yle.fi.

Är det fråga om religionsutövning när man sjunger psalmen på skolavslutningen? Eller är det fråga om en kulturellt förankrad tradition som hör till våra skolor?

Tills vidare har 107 kommentatorer talat för att psalmen även framöver ska inleda sommarlovet. I 18 kommentarer stöds slopandet av psalmen. I några av fallen har samma person skrivit två kommentarer. De 16 refuserade kommentarerna vittnar för sin del om att frågan väcker starka känslor.

Vad har en sång att göra med religion. Ja jag vet att den är från psalmboken. Men det är ju bara en sång.

Majoriteten fördömer alltså att biträdande justitiekansler Mikko Puumalainen uppmanar Utbildningsstyrelsen att se över sina direktiv till skolorna gällande ordnandet av traditionella och religiösa fester i skolan.

De är av samma åsikt som biträdande justitieombudsman Jussi Pajuoja som tycker att Den blomstertid nu kommer är en finländsk vårfesttradition som saknar religiös anknytning.

"Allt överanalyseras"

Ordet religionsfrihet tycks enligt en kommentator ha fått en ny innebörd.

- Förr betydde det frihet att få tillhöra ett religiöst samfund och frihet att få utöva sin tro. Nu verkar det i Finland betyda frihet från religion.

En läsare frågar sig om inte alla lov som finns i skolan som motiveras med religion, exempelvis jul- och påsklov, i konsekvensens namn borde slopas? Eller som en annan läsare uttrycker det: Lucia är ett katolskt helgon, Julgubben - S:T Nicholaus - är ett katolskt helgon.

Om man värnar om kulturarvet i ett historiskt perspektiv, varför tas detta då inte upp i historieundervisningen? Om man slutar med indoktrineringen och tar bort den traditionella religionsundervisningen i skolan, ryms sådana delar bra in i andra ämnen.

- Och slut med tomtar på julfesten - dessa varelser från en fjärran naturreligion. Och glöm också Halloweenspektakel och dylikt!

Äldre läsare talar om tryggheten med traditioner och kontinuitet. De beskriver hur härligt det känns när samma sånger sjungs på barnbarnets skolavslutning som i den egna skolan i tiderna.

Någon undrar varför allting måste överanalyseras, varför kan en vacker psalm inte bara få vara en vacker sång?

Och i vissa fall rör sig debatten på minerad mark, såsom i frågan varför man ska förbjuda kristna sånger medan man bygger en minaret på tomten bredvid. Nyfinländare välkomnas varmt till våra skolor för att få lära sig om våra traditioner.

Varför ta efter Sverige i allt?

Flera kommentatorer undrar varför vi tar efter Sverige i så många frågor. De anser att vi ska stå emot överdriven politisk korrekthet.

- Apa inte efter Sverige för mycket, lär i stället av deras misstag, skriver en läsare.

Vem är det som har klagat egentligen?

En annan läsare tycker att man kunde ta efter alla bra påfund i Sverige, till exempel när det gäller beskattning av fordon, arv och förmögenhet, men inte de dåliga.

"Äntligen!"

De som vill att alla religiösa element ska bort från skolan motiverar det med barnens valfrihet. De anser att barnen har rätt till en religionsfri miljö.

Någon säger att det är svårt att att ha kontroll över alla situationer när barnen tvångsmatas med religion, och att man borde kunna lita på att så inte sker i skolan.

- Vill man sjunga psalmer kan man gå till kyrkan på egen tid. Den religiösa indoktrineringen måste bort från det offentliga rummet, skriver en kommentator.