Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Danserna du måste se

Från 2014
Uppdaterad 27.06.2014 09:58.
Natalie Portman i Black Swan
Bildtext Natalie Portman gjorde en superb rolltolkning i Black Swan.
Bild: FS Film Oy

Dansfilmen Footloose fyller trettio år och Kevin Bacon dansar igen. Han har fortfarande fysiken i skick, måste vi säga. Jubiléet till ära bjuder vi på våra bästa dansfilmer.

Det är 30 år sedan succéfilmen Footloose, med Kevin Bacon i huvudrollen, hade premiär. Det här uppmärksammade man på The Tonight Show. Precis som i filmen deklarerades dans som olagligt, och det här fick såklart fart på Kevin (som var en av kvällens gäster).

Kolla in hans snygga dansmoves här under. Stegen är precis de samma som i den klassiska dansscenen i Footloose. Vi kan lätt konstatera att Kevin fortfarande har "det".

Förutom Footloose finns det en hel hög med härliga dansfilmer där ute. Här är vår topp femma på dansfilmer du bara måste se.

5. The Full Monty (1997)

Sex stycken stålarbetare blir arbetslösa. För att tjäna pengar bestämmer de sig för att strippa. Allt byggs upp upp mot den stora finalen, när killarna ska visa...allt.

Filmen innehåller kanske inte de snyggaste danserna, men absolut de sötaste.

4. Save the Last Dance (2001)

En "fin flicka" med en bakgrund inom balett flyttar till Chicago och börjar hänga med "gangstas". Hennes kille har en småkriminell bakgrund, men tillsammans hjälper de varandra. En fin film om att krossa gränser, och att satsa fullt ut på det du vill åstadkomma. Pluspoäng för den härliga "början på 2000-talet känslan".

3. Black Swan (2010)

Natalie Portman och Mila Kunis gör huvudrollerna i den här gastkramande thrillern med dramatiska dansscener.

En ballettdansös blir utvald att dansa den vita svanen i Svansjön. Hon är perfekt för rollen, men sedan börjar hon förvandlas. Sakta men säkert blir hon mer och mer lik den svarta svanen. En riktigt vacker och äcklig film som sätter sig under skinnet på dig. Natalie vann en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll. En Oscar hon var väl värd.


2. Dirty Dancing (1987)

80-talet härskade när det kommer till dansfilmer. Förutom Footloose kom också fina exemplar som Flashdance och Girls Just Wanna Hade Fun. Den största av dem alla är ändå Dirty Dancing med Jennifer Grey och Patrick Swayze.

Filmen innehåller en av de hetaste dansscenerna någonsin (flämt) och alla har väl hört det kända uttrycket "Nobody puts baby in a corner". Filmen har också inspirerat tusentals människor över åren. Vi undrar hur många som har brutit en ben när de försökt sig på det kända Dirty Dancing-hoppet?

1. Saturday Night Fever (1977)

På första plats har vi en gammal film, som fortfarande levererar. Redan introt (vilket är grymt snyggt och då var rätt nyskapande) sätter tonen för filmen och gör oss nyfikna på vad som komma skall. John Travolta spelar rollen som Tony från Brooklyn som anser att den enda chansen han har att komma någonstans i världen är genom dansen.

Bee Gees har gjort soundtracket, och vi antar att de flesta vet hur man dansar till Stayin' Alive. Om inte, kan ni kolla in Tonys dans här och i klippet här under. Perfektion.