Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Vem ska vi spara in på?

Från 2014
Uppdaterad 25.03.2014 15:40.
Bildtext Paavo Ahrinmäkki
Bild: Lehtikuva

"På torsdag ska jag utvärdera regeringens rambudgetförhandlingar i TV. Hoppas jag får ge ros och inte ris".

Dan Koivulaakso i Spotlight debatt
Bildtext Dan Koivulaakso
Bild: YLE

Så optimistiskt twittrade vänsterförbundaren Dan Koivulaakso efter att vi bett honom till OBS-debatt.

Just nu ser det ut som få regeringspartier kommer att dela ut rosor när förhandlingarna är klara. Statsminister Jyrki Katainen (Saml.) har sagt att förhandlingarna blir de svåraste hittills, och att de ideologiska skillnaderna mellan partierna nu börjar komma fram. Efter nästan tre år av regerande märker partierna nu alltså att grundmuren, det som den egna politiken bygger på, är blottad.

Ulla-Maj Wideroos
Bildtext Ulla-Maj Wideroos
Bild: Jan Strandström

Vänsterförbundets grundmur i de här förhandlingarna att momsen inte höjs och att grundtrygghetsbidragen höjs i takt med prisnivån i landet (d.s.v. att bidragstagaren inte "blir efter" när levnadskostnaderna ökar). Av de här frågorna är det den senare som är tröskelfrågan för partiet.

Kimmo Sasi
Bildtext Kimmo Sasi
Bild: Yle/Derrick Frilund

Hem-och-familj-partiet Kristdemokraterna fick genast på käften när de stora partierna gav alternativ för hur man kunde spara på barnbidraget. Partiordförande Päivi Räsänen var inte sen med att visa för sina väljare att hon motsätter sej nedskärningar.

Arja Alho
Bildtext Arja Alho
Bild: SDP

SDP vill hålla fast vid att vilka nedskärningar man än gör, så ska skatterna höjas i samma takt.

SFP och Samlingspartiet håller lägre ideologisk profil. Man kommenterar hellre Sote-reformen, i SFP:s fall möjligen för att väljarna är så delade. Det är lättare att värna om den lilla (svenskspråkiga) människan i hälsovårdens storskifte är att tala om upprivande frågor som familjepolitik.

Ikväll, tisdag, borde regeringspartierna kunna meddela om någon sorts överenskommelse om hur man ska spara och höja skatter.

På torsdag debatteras resultatet i OBS-debatt med Dan Koivulaakso, f.d. finansminister Arja Alho (SDP) och riksdagsledamöterna Kimmo Sasi (Saml.) och Ulla-Maj Wideroos (SFP).
Sändning i Yle Fem kl 19:55-20:30. Twittra till oss på #yleobs eller skicka sms till 16261!

Mer om ämnet på Yle Arenan