Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Riga 2014: Ett besök på Alberta iela 12

Från 2014
Uppdaterad 01.04.2014 10:28.
janis roszentals museum riga, jugend
Bildtext På Alberta iela 12 i Riga finns såväl Janis Rozentāls hemmuseum som Jugendmuseet.
Bild: YLE/Marit Lindqvist

Om man går längs den livligt trafikerade Österleden över bron till Brändö i Helsingfors kan man stanna till vid en minnesplakett som sitter fäst på klippan intill promenadstråket – minnesplaketten berättar att det lettisk-finska konstnärsparet Janis Rozentāls och Elli Forssell bodde här under åren 1915 och 1916.

Elli Forssell, Janis Roszentals
Bildtext Elli Forssell och Janis Roszentals minnesplakett på Brändö, Helsingfors
Bild: YLE/Marit Lindqvist

Vem var Janis Rozentāls och vem var Elli Forssell? Jag styr mina steg mot Alberta iela 12 i Riga – här bodde Janis och Elli under många år innan de valde att fly undan första världskrigets fasor och slå sig ner i det lugnare Helsingfors.

Alberta iela, Albertsgatan, hör till de gator Rigaturisterna söker sig till för att alldeles frivilligt drabbas av nackspärr. I dessa kvarter finns nämligen en ansenlig mängd av de mer än 800 jugendhus som byggdes i Riga i början av 1900-talet.

janis roszentals museum riga,
Bildtext interiör från Janis Roszentals museum i Riga
Bild: YLE/Marit Lindqvist

Man räknar med att 40 % av byggnaderna i centrala Riga är uppförda i jugendstil, varför Riga med all rätt brukar kallas för jugendstilens huvudstad.

Hur kommer det sig att det finns så många jugendhus just i Riga?

När art nouveau-stilen var som mest i ropet råkade det sig så att Riga var en välmående stad stadd i stark utveckling.

Den gamla medeltida muromgärdade stadskärnan blev alltför trång när industrialismen satte fart på allvar och allt fler människor sökte sig till staden för arbete och bostad. År 1897 bodde 282 000 i Riga, men år 1913 räknar man med ett invånarantal på 517 000.

I slutet av 1800-talet rev man Rigas gamla stadsmur, och bakom det parkbälte som anlades i dess ställe lät man bygga nya stadsdelar. I början av 1900-talet genomlevde staden en veritabel byggboom. Stilmässigt tog man intryck från Centraleuropa och framför allt från städer som Paris och Wien och den högt uppskattade art nouveau-arkitekten Otto Wagner.

Kärlek vid första ögonkastet

Husfasaden på Alberta iela 12 är inte lika extravagant och eklektiskt utsmyckad som många andra hus i kvarteren runtomkring – men trappuppgången är en riktig pärla med dekorativt stiliserade figurer, blommor och blad.

Liga Klavina, Janis Roszentals museum Riga
Bildtext Museiguiden Liga Klavina på Janis Roszentals museum i Riga (Copyright: YLE/Marit Lindqvist)
Bild: YLE/Marit Lindqvist

När huset stod klart år 1903 var det ett av de allra modernaste i Riga med centralvärme och varmvatten.

Fem trappor upp finns den lettiska nationalkonstnären Janis Rozentāls och författaren Rūdolfs Blaumanis hemmuseum, som öppnade för allmänheten år 1973.

Mellan åren 1904 och 1915 bodde Janis Rozentāls (1866–1916) i lägenhet nr 9 tillsammans med sin fru, den finländska sångerskan Elli Forssell (1871–1943) och deras barn Laila, Irja and Miķelis.

Lägenheten i två våningar var planerad enkom för familjen Rozentāls – i den undre våningen fanns familjens gemensamma rum, sovrum, matsal, kök mm, och på övre våningen fanns Janis Rozentāls ateljé och ett intilliggande rum som gode vännen och författaren Rūdolfs Blaumanis (1863–1908) hyrde in sig i mellan åren 1906 och 1908.

Janis Roszentals ateljé i Riga
Bildtext Janis Roszentals ateljé i Riga - (Copyright: YLE/Marit Lindqvist)
Bild: YLE/Marit Lindqvist

Elli Forssell var det äldsta barnet i en syskonskara på sex. Fadern var den statliga tjänstemannen Theodor Forssell och hans hustru Anna.

I synnerhet på mödernet fanns ett intresse för musik: Ellis moster Mathilda var pianolärarinna och sjöng i Operans kör, och redan i unga år roade sig Elli och kusinen Maria Winter (sedermera känd som författaren Maila Talvio) med att sjunga Mendelssohns duetter. Elli lär ha haft en vacker mezzosopranstämma och Maria sjöng altstämman.

Tjugo år gammal (år 1891) skrev Elli in sig vid Musikinstitutet i Helsingfors för att studera solosång, piano och musikteori. Fyra år senare, år 1895, avlade Elli sångexamen och därefter bar det av på studie- och sångresor till såväl Italien och Tyskland som Frankrike och Baltikum.

I november 1902 uppträdde Elli på Lettiska föreningens hus i Riga. I publiken den kvällen fanns konstnären Janis Rozentāls – och det var kärlek vid första ögonkastet, bara några dagar senare förlovade sig nämligen Janis och Elli.

Efter bröllopet (som gick av stapeln i Tyska kyrkan i Helsingfors) i mars 1903, slog sig paret ner i Riga – först i en liten lägenhet på Kalnciema iela, men redan året därpå flyttade Janis, Elli och lilla Laila in i det splitternya jugendhuset på Alberta iela 12.

I och med giftermålet slutade Elli mer eller mindre att turnera, och istället koncentrerade hon sig på att vara hustru, mor och musa – Elli och barnen är återkommande motiv i Rozentāls konst från år 1902 framåt.

Nära band mellan Finland och Lettland

Janis Rozentāls hade studerat vid Konstakademin i S:t Petersburg åren 1888-94, och han målade såväl landsbygdsskildringar och landskap som genrebilder och mer än 300 porträtt. Han arbetade också som scenograf och illustratör.

Under åren 1897-98 reste Rozentāls på studiebesök till Sverige, Finland, Tyskland och Frankrike, och inte minst tack vare sin hustru Elli kom Rozentāls att knyta nära kontakter till Finland och finländska konstnärer som Akseli Gallen-Kallela, Eero Järnefelt, Pekka Halonen och Eliel Saarinen. Rozentāls skrev ett flertal artiklar om finländsk konst i olika tidskrifter i Riga.

I Rozentāls konst ser man tydliga spår av såväl symbolism och jugend, som nationalism och post-impressionism.

När första världskriget brutit ut flydde familjen Rozentāls till Finland och bosatte sig på Brändö i Helsingfors (Silversundsvägen 1), där man förestod ett pensionat. Huset de bodde i revs sedermera för att ge plats åt Österleden.

Janis Rozentāls dog plötsligt i en hjärtattack annan dag jul år 1916 endast 50 år gammal, och under några år fortsatte Elli med pensionatsverksamheten innan hon och barnen återvände till Riga år 1920. I Riga var Elli en aktiv ambassadör för finländsk kultur och hon grundade också den första konstsalongen i Riga.

Janis och Ellis son, Miķelis, utbildade sig också till konstnär och efter andra världskrigets slut flyttade Miķelis med familj in i lägenheten på Alberta iela.

Spår av finsk arkitektur i Riga

Kontakterna mellan Finland och Lettland kring sekelskiftet 1800-1900 var förhållandevis täta.

År 1900 hölls en stor presentation av finländsk konst i Riga, och i början av 1900-talet besökte t.ex. arkitekterna Eižens Laube och Aleksandrs Vanags Helsingfors för att studera den nationalromantiska jugendarkitekturen, och i Helsingfors lärde de känna de finländska arkitekterna Knut Wasastjerna och Gustaf Lindberg. Vid den här tiden jobbade både Laube och Vanags på Konstantīns Pēkšēns arkitekturbyrå.

Både Eižens Laube och Aleksandrs Vanags tog starka intryck av den rustika nationalromantiska stilen som de sett hos finländska kolleger som Lars Sonck, Eliel Saarinen och Armas Lindgren.

Nämnas kan att den finländska arkitektbyrån Grahn, Hedman & Wasastjerna år 1903 vann första pris i tävlingen om ett stadshus i Riga, men bygget blev inte av.

Två år senare (1905) gjorde Gustaf Lindberg och Knut Wasastjerna upp ritningar för ett våningshus i centrala Riga, huset återfinns på adressen J. Alunana iela 2.

År 1912 gjorde Eliel Saarinen upp planer för två byggnader i Riga, men varken det planerade Fackföreningarnas hus eller bankhuset förverkligades. Däremot finns några byggnader som Saarinen ritat i Tallinn.

Jugendmuseet presenterar en autentisk hemmiljö från sekelskiftet

På gatuadressen Alberta iela 12 finns förutom Janis Rozentāls hemmuseum också Rīgas Jūgendstila muzejā, dvs. Rigas Jugendmuseum, som öppnade i april 2009, två år efter att man inledde arbetet med att utforska och återställa bostaden i dess ursprungliga skick.

Här, på bottenvåningen, har man återskapat en autentisk interiör så som det såg ut år 1903 hemma hos arkitekten Konstantīns Pēkšēns – det är också Pēkšēns som ritat själva huset.

I vestibulen möts man av personal i tidsenliga kläder – därefter kan man strosa fritt i den rymliga lägenheten och beundra de stilfullt inredda rummen.

Fler fotografier från såväl Janis Rozentāls hemmuseum som Rigas Jugendmuseum hittar man på Kulturtimmens Facebooksida!

Läs också de andra artiklarna i serien om Riga 2014:

Allmänt om kulturhuvudstadsåret i Riga.

Kristaps Petersons opera "Michail och Michail spelar schack" en av höjpunkterna under kulturhuvudstadsåret i Riga.

En stor utställning på Lettiska nationalmuseet för konst i Riga med utgångspunkt i år 1914 och Första världskriget.

De judiska arvet i Riga.

Mer om ämnet på Yle Arenan