Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vänsterförbundet lämnar regeringen

Från 2014
Uppdaterad 26.03.2014 06:02.
Bild: Lehtikuva

Vänsterförbundet lämna regeringen. Partiet godkänner inte regeringens uppgörelse om budgeten för nästa år.

Särskilt motsätter sig Vänsterförbundet nerskärningen av barnbidraget och indexfrysningen av studiestödet och garantipensionen, alltså den lägsta pensionen.

Vänsterförbundets ordförande, kulturminister Paavo Arhinmäki säger att regeringen med de här besluten går mot den linje som har varit förhärskande, att försvara de svagaste i samhället och se till att inkomstskillnaderna inte ökar.

Paavo Arhinmäki säger att han efter dagens förhandlingar till de övriga partiordförandena meddelade att han varken godkänner eller förkastar överenskommelsen utan överlåter avgörandet till riksdagsgruppen. Beslutet att förkasta överenskommelsen var enhälligt i gruppen.

Sista ministermåltiden
Bildtext Sista ministermåltiden
Bild: twitter

Enligt ordföranden försökte vänsterförbundet in i det sista förhandla om att fortsätta arbetet inom regeringen, men någonstans var man ändå tvungen att dra en gräns.

Efter ett kort möte med statsminister Jyrki Katainen och de övriga partiledarna i Ständerhuset, där förhandlingarna fortsatte, marscherade de nyblivna exministrarna Arhinmäki och Merja Kyllönen ner för de breda trapporna. Medan de övriga partiernas medarbetare betraktade skådespelet från övervåningen.

- Vi är stolta över det arbete vi har utfört i regeringen under de här tre åren, sade Arhinmäki.

Han påstår att budgeten kunde ha förverkligats på ett rättvisare sätt.

- Vi skulle på ett ansvarsfullt vis och med samma målsättning ha kunnat utforma ett paket som skulle ha varit samhälleligt mera rättvis.

Officiellt beviljas Vänsterförbundets ministrar avsked om en och en halv vecka.

Statsminister Jyrki Katainen (Saml) säger att Vänsterförbundet valde att i det här svåra ekonomiska läget låta bli att fatta de nödvändiga besluten.

- Men nån måste göra det, för framtidens skull, sa han.

Oklart är ännu hur kultur- och trafikministern portföljer fördelas. Troligt är att Samlingspartiet och SDP tar varsin.

Läs också:
Vänsterförbundet godkänner inte budgetuppgörelsen
Sextetten överens om budgetramar
Katainen: De ideologiska skillnaderna kommer fram

Diskussion om artikeln