Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Regeringen främjar jämlikheten - alla är lika missnöjda

Från 2014
Uppdaterad 12.09.2014 14:22.
Obs. debatt - Freddi Wahlström
Bild: YLE / Jyrki Valkama

Knappt hade jag skrivit den förra artikeln innan VF bestämde sej för att lämna regeringen. Och orsaken var den som många gissat.

Dan Koivulaakso i Spotlight debatt
Bildtext Dan Koivulaakso
Bild: YLE

Vänsterförbundets ideologiska mått var nu rågat och Arhinmäki får rosor av de egna. De andra kallar honom populist och påminner om att måttet i så fall borde ha rågats redan under de förra budgetförhandlingarna.
Men det är inte bara vänsterförbundet som spottar på regeringen. I morse, onsdag, har de flesta intresseföreningarna försökt bevisa att just de drabbas hårdast av skattehöjningarna och nedskärningarna.

Ulla-Maj Wideroos
Bildtext Ulla-Maj Wideroos
Bild: Jan Strandström

Fackförbunden är arga för att man petar på de inkomstbundna arbetslöshetsstöden och höjer inkomstskatter. Att regeringen inte rörde avdragsrätten för fackmedlemsavgiften "glömmer" man att tacka för, vilket MTV3:s politikchef Timo Haapala påpekar.

Kimmo Sasi
Bildtext Kimmo Sasi
Bild: Yle/Derrick Frilund

När har väl skattebetalarnas förbund varit nöjd med en statsbudget senast? Nu har man upptäckt att skattehöjningarna (som regeringen för länge sedan meddelat om) skärper skattenivån i landet.

Arja Alho
Bildtext Arja Alho
Bild: SDP

Kapitalisterna klagar för det mesta i sina egna kretsar. Nu får man betala svidande 33% istället för 32% på vinstmiljonerna. Dessutom tycker man att regeringen motarbetar Helsingforsbörsen med sin skattepolitik som gynnar icke-listade bolag.

Men det är Mannerheims barnskyddsförbund som har utkorat barnfamiljerna som de största förlorarna. Det finns ju som bekant inga skattehöjningar, inte heller finns det några inbesparingar som inte skulle slå hårdast på just barnfamiljerna i detta land.

Detta bara ett litet plock bland de utsatta. Kommer du på fler så skriv på kommentarfältet härunder.

För OBS-debatts del blir läget delikat med vänsterförbundaren och fackaktivisten Dan Koivulaakso i studion. Han och f.d. finansminister Arja Alho (SDP) möter riksdagsledamöterna Kimmo Sasi (Saml.) och Ulla-Maj Wideroos (SFP) i direktsändning.
Kolla på Yle Fem torsdag 27.3 kl 19:55-20:30. Twittra till oss på #yleobs eller skicka sms till 16261!

Mer om ämnet på Yle Arenan