Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Jubeling är Borgås R'n'B-hopp

Från 2014
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Klubbmusik från Borgå, kan det vara nåt?
Bildtext Justin Högstöm gör R'n'B och klubbmusik i Borgå.
Bild: Promotionbild

Justin ”Jubeling” Högström är något så ovanligt som en R’n’B-artist från Borgå. Dessutom trivs han bättre med en rikssvensk accent. Här är mannen som jobbar över gränserna.

Förr spelade alla i band, men nu sitter många hemma och gör musik framför sin dator. Borgå känns ändå fortfarande som en rätt så rockig stad där gitarrerna fortfarande regerar. Vi undrar om Justin Högström (med artistnamnet Jubeling) någonsin stött på några fördomar angående den musikstil han valt.

- Just det jag jobbar med nu, alltså R’n’B, kanske inte funkar riktigt här i Borgå eftersom folk mest lyssnar på elektronisk musik och rockmusik, säger Justin.

Men det hindrar honom inte från att gå fullt och göra låtar på löpande band. Snart kommer en hel hög med låtar ut på Soundcloud (den 21:a april) och Justin tror hans musik kan hitta lyssnare.

- I Sverige fungerar musiken kanske bättre. Där finns redan flera artister som spelar den typen av musik.

Sverige ja, du är finlandssvensk men har valt att sjunga på rikssvenska. Varför det?

- Min pappa är från Sverige, så jag kan prata rikssvenska. Därför bestämde jag mig för att köra med den rikssvenska accenten. Det kändes mera naturligt för mig. Redrama gör det bra på finlandssvenska, men jag får inte in de rätta känslorna. Jag kan uttrycka mig bättre på rikssvenska. Man kan svänga mera på orden så det låter bra.

Så det är alltså inte för att rikta in dig på en mer rikssvensk publik?

Stiftelsen: Jubeling: Om rikssvenska och låten Slag efter slag

Programmet är inte längre tillgängligt

- Nej, det i mina öron låter det bara bättre.

I klippet här bredvid kan du höra Justin rappa på både finlandssvenska och rikssvenska. Som bonus får du också höra låten Slag efter slag. Vi rekommenderar att du lyssnar.

- Slag efter slag är en sång om olycklig kärlek som slutar illa. Du kan inte ge upp förhållandet och du vill bara gå tillbaka till den där tjejen, men du inser att du borde ge upp.

Som ett band men ändå inte

Justins låtar är gjorda hemma hos hans kompis Simon. Det är Simon som mixar allt och sätter på effekter.

Förr skulle alla spela i band, men nu är ni inte band, men ändå något ditåt. Eller vad är ni?

- Jag kallar mig för en soloartist, och så jobbar jag tillsammans med olika personer som kan ses som låtskrivare och producenter, säger Justin.

Det blir inget bråk om vem som är artisten?

- Nej, det har alltid varit så att jag gör mixen, och sen om Justin har en idé om ett samarbete så jobbar vi ihop på det. Och så pratar och diskuterar vi vem som gör vad. Ibland skriver vi ihop också, säger Simon som har kommit med Justin till studion för att filma intervjun.

Nattklubbsvideon

En av Justins musikvideor utspelar sig på en nattklubb.

En nattklubb i Borgå… hur mycket cred får man när man spelar in en musikvideo där?

- Den är faktiskt inte inspelad på en nattklubb. Det är i Borgå folkakademis källare som vi gjort om till en nattklubb, säger Justin lite stolt.

Oss lurade han i alla fall.

Du sjunger om att jobba hårt. Vad jobbar du hårt med?

- "Work hard live good" är mitt motto. Jag har det tatuerat på armen också. Om du vill göra det du drömmer om, som i mitt fall musik, så gäller det att jobba hårt och när du uppnår ditt mål får du sen leva som du vill.

Hur vill du leva då? Vad är målet?

- Om tio år skulle jag förhoppningsvis ha en utsåld turné i Europa. Inom ett år skulle jag vilja försöka komma med i UMK:s final och sen till Eurovisionen.

Mer om ämnet på Yle Arenan