Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Åland prickas för champagneförsäljning

Från 2014
Uppdaterad 26.03.2014 17:11.

Biträdande justitiekansler Mikko Puumalainen har gett Ålands landskapsregering en anmärkning i det så kallade champagnevraksärendet.

Puumalainen slår fast att landskapsregeringen förfarit i strid med landskapets självstyrelselag och god förvaltningssed.

Alla över hundra år gamla maritima kulturarv är fredade enligt åländsk lag; och man bröt mot lagstiftningen om maritima fornminnen.

Svenska dykare hittade ett vrak med champagnelast utanför Föglö 2010. Landskapsregeringen beslöt rädda lasten och bad Museiverket om ett utlåtande om saken. Lasten bärgades dock innan Museiverket gett sitt svar.

- Justitiekanslerns utlåtande har belyst hur delar av det marinarkeologiska kulturarvet ska hanteras. Ålands landskapsregering kommer med anledning av utlåtandet att se över vad det betyder för den fortsatta hanteringen av de champagneflaskor som bärgades ur vraket, säger Ålands kulturminister Johan Ehn i ett pressmeddelande.

Totalt bärgades 161 flaskor med champagne och fem flaskor öl.

Ett tiotal flaskor med cirka 200 år gammal champagne utauktionerades under åren 2011 och 2012. Mest pengar inbringade en flaska fransk Veuve Clicquot, 30 000 euro. Ålands landskapsregering har delat ut stipendier med hjälp av intäkterna från försäljningen av vrakchampagnen