Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Namnbytarna som förvirrar oss

Från 2014
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.
Puff daddy har bytt namn
Bildtext Alltså vad heter han nu igen?

Varför kända etablerade artister byter namn är ett mysterium för oss. Om det ens skulle vara fråga om ett bättre namn men när det oftast inte är det. Ofta slutar det ändå med att de tar tillbaka det första namnet. Som P.Diddy, nej Diddy menar vi. Han meddelar nu att han igen heter Puff Daddy. Förvirrande.

Det är förvånansvärt många artister som har beslutsångest när det gäller deras artistnamn. Största delen av artisterna håller sig till samma namn under hela sin karriär medan andra byter artistnamn varje årtionde. Vi tycker att ju färre namnbyten desto bättre.

Puff Daddy

Den som haft svårast att göra beslut om sitt namn är nog Puff Daddy. Ja, ni såg rätt, han har nu bytt tillbaka till namnet som han använde under 1990-talet. 2001 bytte han sitt artistnamn till P. Diddy och 2005 till Diddy. För det var krångligt med bokstaven P. I något skede hette han Sean John när han lanserade ett eget klädmärke. Och hans födelsenamn är ju Sean Combs. Snacka om beslutsångest här.

Bildtext Snoopzilla

Snoop Dogg

En som också haft beslutsångest och har bytt namn många gånger är Snoop Dogg. På 1990-talet slog han igenom som Snoop Doggy Dogg. Sedan förkortade han namnet till Snoop Dogg. Sommaren 2012 ville han plötsligt vara Snoop Lion när han bytte musikstil till reggae. På hösten 2013 hittade han på att han ska heta Snoopzilla i och med den nya funkiga skivan. Sluta nu redan! Vi blir helt förvirrade av alla hundnamn.

skiva
Bildtext Nico & Vinz

Nico & Vinz

Minns ni norska Envy? De som slog igenom med låten Am I Wrong. När de skulle ut på den internationella marknaden märkte de att det var ganska många som redan använde namnet Envy ute i världen. Det blev alltså namnbyte till Nico & Vinz, deras riktiga namn. Lite tråkigt kanske?

Prince

Mellan åren 1993 och 2000 hette Prince egentligen ingenting. Hans nya artistnamn blev en symbol som är en mix av den manliga och den kvinnliga symbolen. Ibland brukar den skrivas ut så här: O(+>. Men hur uttalar man egentligen symbolen? Många kallade honom för The Artist Formerly Known As Prince, eller så kort och gott The Artist. Kanske man istället kunde ha använt TAFKAP? Fast nu behövs det ju inte längre. Han märkte väl att symbolnamnet inte var så lyckat så han bytte tillbaka till Prince.

Lily Allen

Lily Allen gifte sig med Sam Cooper. Efter bröllopet bytte hon sitt namn till Lily Rose Cooper och meddelade att det var hennes nya artistnamn. Hon bytte namnet på sitt Twitter-konto men skivbolaget gick inte med på att hon bytte sitt artistnamn. Det är klart att man får ta sin makes namn om man så tycker, men artistnamnet är en annan sak. Vi tycker att skivbolaget har rätt. Lily Allen är ett mer slagkraftigt och coolt namn.

Bildtext Jennifer Lopez

Jennifer Lopez

När Jennifer Lopez jobbade med sitt andra album bytte hon sitt namn till J-Lo, ett smeknamn som fansen gett henne. Också albumet fick namnet J-Lo. Men slutligen ville J-Lo bli av med divaimagen som starkt hänge ihop med det förkortade namnet och bytte tillbaka sitt namn till Jennifer Lopez. Hon blev väl vuxen plötsligt?

Brandy

RnB-stjärnan som levererat mängder med hits ville testa sina vingar inom rap. Hon ändrade sitt namn till Bran'Nu, ett töntigt namn som var lika illa som hennes rappande. Brandy gör det du kan bäst.

Jay-Z
Bildtext Jay Z

Jay Z

Utan att någon först lade märke till det så tog Jay-Z bort bindestrecket från sitt namn, idag heter han Jay Z. Han vill att Jay och Z står som två separata enheter. Ibland är de små sakerna dom som är viktiga i livet. Att ta bort ett bindestreck från namnet kan väl kallas för en bra marknadsföringsstategi? Eller kanske inte, eftersom det tog flera år innan folk fattade det.

Eminem

Eminem är också en förvirrande man. Förutom Eminen kallar han sig själv för Slim Shady. Han använder också sitt riktiga namn Marshall Mathers. No, kanske det inte skulle ha fungerat med orden "'Cause I'm Eminem, yes I'm the real Eminem. All you other Eminems are just imitating." Eminem, du är förlåten, du får kalla dig för Slim Shady. Ibland.