Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vem tar över Vänsterförbundets ministerposter?

Från 2014
Uppdaterad 26.03.2014 20:42.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Vem tar över Vänsterförbundets ministerposter? - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Statsminister Jyrki Katainen säger man inte ännu har hunnit fundera över hur Vänsterförbundets avgående ministrar ska ersättas. Sannolikt fattas beslutet nästa vecka.

Katainen vill i det här skedet inte ta ställning till om två nya ministrar ska utses, eller om de avgående ministrarnas arbetsuppgifter delas upp mellan de nuvarande regeringsmedlemmarna.

Besluten måste fattas senast då Vänsterförbundets ministrar officiellt avgår. Det sker på fredag nästa vecka.

Om nya ministrar tillsätts, går portföljerna sannolikt till de bägge stora regeringspartierna, samlingspartiet och socialdemokraterna. Katainen är inte tänd på idén att låta sossarna få båda ministerposterna, varvid regeringens nuvarande ideologiska balans på höger-vänsteraxeln inte skulle förskjutas lika mycket.

- Vi har inte bildat regering utgående från ideologiska gränslinjer, det skulle kräva en noggrannare analys av de enskilda partiernas ideologier, menar Katainen.

Vänsterförbundet har haft två poster i regeringen. Paavo Arhinmäki har varit kultur- och idrottsminister och Merja Kyllönen trafikminister. På tisdagskvällen meddelade partiet att det lämnar regeringen, då det inte kunde godkänna de stora nedskärningarna.

Diskussion om artikeln