Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fler vill ha självständighet i Europa

Från 2014
Uppdaterad 27.03.2014 13:33.
Bild: EPA/DAVID BORRAT

Ryssland tog Krim innan någon ens hann säga ”Babusjka”. Men vilka andra områden finns det i Europa som vill rita om gränserna eller bli självständiga? Några är mer seriösa än andra. Ta en titt på vår karta och se vilka de är, vårt alldeles egna Åland finns också med!

Europa är fullt av små regioner som vill bli självständiga. Orsakerna är ofta att folket känner att de har ett eget språk och kultur, men saknar en egen nation. Språkskillnader skapar förbittring och de flesta regionerna har också ekonomiska orsaker som driver dem i frågan.

Vissa är väldigt seriösa och kan faktiskt lyckas bli självständiga medan andra påminner mer om internettroll. När det största de gör för att bli självständiga är att skriva argt med CAPS LOCK på facebookgrupper med några tusen medlemmar kan man anta att de har en bit kvar till målet.

De mest seriösa och som har störst chanser att lyckas är Skottland och Katalonien. Båda länderna har utlyst folkomröstningar till hösten, men Kataloniens har till skillnad från Skottlands inte godkänts av regeringen. År 2012 ordnades en parad med 1,5 miljon deltagare som ville visa sitt stöd för ett självständigt Katalonien.

Den interaktiva kartan finns inte längre tillgänglig och har därför tagits bort från artikeln 4.1.2021.

Katalanerna vill välja själva

Personligen tycker jag att Spanien historiskt sett har styrts dåligt.

Vi borde prata om Europa - Spela upp på Arenan

Jordi Vilanova är en Katalansk aktivist som hela sitt liv har drömt om och jobbat för ett självständigt Katalonien. Hans pappa och farföräldrar var politiska emigranter och under hela hans uppväxt har han hört om självständigheten. Omröstningen som ska hållas den nionde november i höst är ännu inte godkänd av den spanska regeringen.

Jordi Vilanova från Katalonien kämpar för självständighet.
Bildtext Jordi Vilanova från Katalonien kämpar för självständighet. - (Copyright: Pekka Palmgren)
Bild: Pekka Palmgren

– För majoriteten är det viktigaste inte självständigheten, utan att vi själva får välja vår egen väg. De vill inte att besluten om dem fattas i Madrid, utan av dem själva här, säger Jordi.

Språket är en viktig fråga för separatisterna. De anser att den spanska regeringens krav på mer spanska undervisning är på klar bekostnad av det katalanska språket, ett språk som enligt katalanerna inte respekteras i resten av landet. I Katalonien pratar alla båda språken.

– Vi är rädda att de spansktalande i Katalonien inte kommer att lära sig katalanska och på så vis sidsteppas i samhället.

En av de viktigaste punkterna för separatisterna är att de får bestämma själva över sin egen region.

– Personligen tycker jag att Spanien historiskt sett har styrts dåligt. Jag säger inte att vi är fantastiska på att organisera och leda, men vi skulle i alla fall inte göra det sämre, säger Jordi.

Många frågetecken kring självständighet

Om det skulle bli så att någon region skulle bli självständig finns det en hel del frågetecken. Janne Lindberg jobbar med dokumentärserien ”Vi borde prata om Europa” som går på Yle fem och har bekantat sig med några av regionerna och problemen.

Ålands flagga svajar
Bildtext Ålands flagga. - (Copyright: Yle)
Bild: Yle

– Blir det nya landet automatiskt EU-medlem? Hur blir det med valutan? Många av proteströrelserna tycker att de betalar för mycket till resten av landet och pengar kommer inte tillbaka till regionen. Men ett nytt namn på landet är nödvändigtvis inte lösningen på problemet.

Att ålänningarna tar nattfärjan över och stormar fastlandet behöver du inte vara orolig för

Åland bryter sig loss?

Ålands Framtid heter partiet som vill ha mer självstyre och i framtiden ett självständigt Åland. De har ett stöd på tio procent. Deras främsta orsak till att bli självständiga är språkläget i Finland. Partiets ordförande Axel Jonsson är oroad.

– Språkutvecklingen går tyvärr åt fel håll. Förutsättningen för att Åland skulle höra till Finland var att man skulle kunna leva enbart på svenska på Åland. Om utvecklingen fortsätter måste Åland söka andra alternativ.

De vill inte förespråka ett självständigt Åland utan att majoriteten stöder det. Det handlar om att svänga folkopinionen. Axel Jonsson tror att vi kan se ett självständigt Åland inom 20 år. Men att ålänningarna tar nattfärjan över och stormar fastlandet behöver du inte vara orolig för, de vill att det ska gå fredligt till.

– Vi vill det ska gå till på demokratisk väg utan våld och vapen.

Text: Axel Åhman

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln