Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Testamenterade pengar ligger och skräpar i Kyrkslätt

Från 2014
Uppdaterad 27.03.2014 13:04.
Äldre man går på gården
Bildtext I Veikkola har äldre hittat kompisar via kaffebjudningar som ordnats med donerade pengar
Bild: Yle

I Kyrkslätt har en summa testamenterade pengar förblivit nästan helt oanvänd förra året för att ingen anhållit om pengarna.

Det är frågan om Hanna Salins pengar som testamenterats till mindre bemedlade äldre.

Vård - och omsorgsnämnden ska på torsdagens möte diskutera varför pengarna inte använts. Viceordförande Stefan Gustavsson tror att informationen inte varit tillräcklig.

- Jag har en känsla av att informationen inte gått fram. Kommunen har visserligen information om pengarna på sin webbplats men jag har på känn att de äldre som skulle beröras av det här inte har hittat den här kanalen.

I dag ska nämnden göra upp en plan för hur medlen ska användas och hur man bättre ska informera invånarna.

Tanken är att 7500 euro av de resterande dryga 35 000 euro årligen ska delas ut till kommunens äldre.

BB-gruppen i Veikkola träffades via testamenterade pengar

Nämnden kunde möjligen ta exempel av hur orten Veikkola hanterade en dylik donation. Där testamenterade nämligen en kvinna vid namn Brita Blomberg 500 000 euro till Veikkolas invånare över 68 år år 2009.

Byföreningen beslöt att tillsätta en grupp för att planera hur pengarna skulle användas. På så sätt utnyttjades donationen effektivt för att höja livskvaliteten hos Veikkolas äldsta.

Gruppen använde en del av pengarna för att anställa en projektkoordinator för att planera verksamheten.

Koordinatorn samlade sedan in råd och tips av 500 äldre Veikkolabor på vilken typ av service de önskade sig.

Med pengarna har man införskaffat bland annat halkskydd, sparkstöttingar och vandringsstavar, och dessutom ordnas regelbundna evenemang så som kaffetillställningar, föreläsningar, fester och kurser. Fotvård och fönsterputs finns även på menyn.

- Tack vare halkskydden har inte en enda halkolycka som lett till höftbrott rapporterats i Veikkola de senaste två åren. De som går på kaffebjudningen har börjat kalla sig BB-gruppen och möts numera även utanför kaffebjudningarna, berättar Pirkko Kautto som sitter med i gruppen som ansvarar för testamentet.

Tung och långsam process

Kautto säger ändå att det krävdes en lång juridisk process innan pengarna kunde tas i bruk.

- Processen är väldigt tung och långsam. Vi måste till exempel arbeta länge innan vi kunde möta Blombergs önskemål om att pengarna skulle gå till Veikkolas äldre. Kommunlagen tillåter inte öronmärkta pengar, men när det gällde ett testamente visade det sig att den lagen gick före, berättar Kautto.