Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Fanny – drama om att vara 11 år

Från 2014
Uppdaterad 28.03.2014 13:38.
Ronja som har huvudrollen i serien Fanny.

- Fanny vågar göra mer än jag, hon vågar ifrågasätta och säga till i olika situationer, men annars är vi ganska lika på många sätt, säger Ronja 12 år, huvudrollsinnehavare i Svenska Yles nya dramaserie för samma målgrupp, som har premiär på torsdag.

Bild: Elin Grönblom

Serien handlar om 11-åriga Fanny, om hur det är då man får veta att kompisen är kär i samma kille och dessutom blir ihop med honom, om föräldrar som grälar, om att flytta från Borgå till Helsingfors, om att börja i en ny skola och inte komma tillätta med de nya klasskompisarna. Serien Fanny bygger på ett koncept där korta tv-inslag, varvat med webbkamera, videoinslag, blogginlägg och uppdateringar på Instagram bildar en berättelse. Tanken är att huvudpersonen Fanny nästan kan bli som en kompis.

Programmet är inte längre tillgängligt

- Innehållet är angeläget och nära den verklighet barn i den här åldern lever i, helt utgående från deras perspektiv. Serien behandlar tankar och frågeställningar som är aktuella för målgruppen på ett trovärdigt sätt, säger Petra Holm, producent för serien.

Genom dramat går det att ta upp svåra problemställningar och diskutera dem, frågor som annars är svåra att ta upp via direkta intervjuer.

- Jag känner igen många av situationerna, så som Fannys första skoldag i den nya skolan där hon genast blir ett offer för några av flickorna på klassen. Det här händer också på riktigt, funderar Ronja. Man får svar på frågor som man undrat över.

Inspelningarna har pågått under hösten och vintern i Borgå och Helsingfors, över 100 barn och 20 vuxna skådespelare deltog i castingen för serien.

Trailer: Fanny - Spela upp på Arenan

För Elin Grönblom, med en manus- och regiutbildning både från Arcada och New York Film Academy, är det första gången hon regisserar barn.

Hon konstaterar att de medverkande barnen är i den fina åldern att de ännu inte är för självkritiska, samtidigt är de tillräckligt mogna att resonera kring innehållet.

- Dom lever i nuet och bara är, vilket är en regissörs dröm. Man kan få otroligt genuina reaktioner i olika scener, men de kan inte upprepa samma sak. Att vara i stunden och kunna reagera på olika situationer är något en proffsskådis får jobba hårt med, säger Elin Grönblom.

För Ronja var det svåraste scenerna dem där hon skulle reagera på en situation och bli ledsen eller sårad. Då hjälpte regissören Ronja att sätta sig in i scenen, gå igenom den och fundera på hur hon i sin roll kände sig.

- Jag hoppas att serien skall väcka tankar och att det skall finnas möjlighet till reflektion för alla de som kommer att följa den. Och att det skall vara underhållande och roligt, säger Petra Holm.

Dramadelarna sänds på Yle Fem med start den 27.3 kl. 18.30. Allt material finns att hitta på svenska.yle.fi/fanny.

Se senaste avsnittet av Fanny på Arenan
Följ också Fanny på Instagram: FannyYleFem.