Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Finska dykare tog upp döda vänner i Norge

Uppdaterad 27.03.2014 20:20.
Programmet är inte längre tillgängligt

Ett finskt dykarteam har hämtat upp de omkomna finländska dykarna från Pluragrottan i Mo i Rana i Norge. Det bekräftar norsk polis för norska medier.

Dykargruppen hade meddelat den lokala polisen i morse om att de dykt i grottan och lyckats få upp de omkomna finländarna.

Kropparna har tagits upp till ytan, men de har ännu inte förflyttats ut ur grottan. Följande steg är att få upp kropparna på torr mark och undersökta.

"Gruppen bröt mot dykförbudet"

Enligt polisen bröt dykarteamet mot dykförbudet i grottan för att hämta upp de två omkomna dykarna. Polisen säger att man nu ska försöka skaffa sig en helhetsbild av läget och ta itu med tekniska undersökningar.

Man ska också förhöra de medverkande dykarna.

- Det att dykarteamet bröt mot dykförbudet i grottan blir ett separat ärende som inte prioriteras nu, skriver Helgelands polisdistrikt enligt Verdens Gang i ett pressmeddelande.

Vid Finlands dykarförbund säger att man inte har något att göra med bärgningsoperationen.

- Men det är säkert bra för de anhöriga. Den juridiska sidan är en annan sak, säger Jouni Piispanen vid förbundet som Yle Uutiset har intervjuat.

Det var två sportdykare som omkom

Dykarna omkom på cirka 130 meters djup den 7 februari då de försökte ta sig igenom det längsta grottsystemet i Nordeuropa. Något gick snett, och av fem dykare kom endast tre upp till ytan.

Norska myndigheter beslöt att inte bärga de omkomna dykarna eftersom det ansågs för farligt. Man hade kallat in en brittisk dykargrupp som hade erfarenhet av liknande bärgningsoperationer, men man tvingades konstatera att det inte var möjligt för dykarna att arbeta i par nere i grottan.

Efter olyckan har det varit förbjudit att dyka i grottan.

Kan dröja veckor innan dykarna hittas
Döda dykare bärgas inte