Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Album i dödskallar och is

Från 2014
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Skivspelare
Bildtext Det är inte alltid en skiva är en skiva.
Bild: Eila Haikarainen

Ibland räcker det inte med en helt vanlig skiva när artister ger ut sin musik. Wu-Tang Clan gör ett album i endast ett exemplar, som levereras i en silverlåda. De är ändå inte värst. Här är de mest spektakulära albumen.

Wu-Tang Clan ska ge ut ett nytt album, The Wu - Once Upon A Time In Shaolin. Och när jag skriver ett album, så menar jag också det. Skivan trycks nämligen upp i endast ett exemplar, och packas in i ett ingraverat fodral av silver. Innan skivan når sin framtida ägare ska den göra en turné runt om till olika muséer och festivaler, där besökarna får betala en summa för att titta och lyssna på skivan. När turnén är över säljs skivan för flera miljoner.

Wu-Tang Clan är inte de enda som gör konstiga skivor. Också de här har lyckats producera riktiga mästerverk.

En skiva av is

När Shout Out Louds skulle göra reklam för sin nya singel Blue Ice ville de inte göra det allt för lätt för lyssnarna. Skivan var nämligen gjord av is. Titta här.

Det mest fantastiska är att det verkligen fungerar. Tyvärr smälter skivan ganska snabbt vilket gör att ljudkvalitén hastigt blir sämre. Dessutom tenderar elektronik att hata vatten, så det är nog bäst att spela skivan på en riktigt gammal skivspelare.

Ett album i en äkta mänsklig skalle

The Flaming Lips är kända för att hitta på i princip vad som helst. Singeln 7 Skies H3 är 24 timmar lång och finns inne i en äkta skalle (som tillhört en människa). Skallsingeln släpptes i 13 exemplar, lagom till Halloween år 2011. Varje skalle kostade 3600 euro. Här får du se en bild på skallen.

Människoskallar är inte det enda som Flaming Lips levererar sina låtar i. Man kan också få tre singlar i små modeller av foster, acid trippande grodor och det mest märkliga av allt: en dödskalle med en lösvagina i bakhuvudet. För att komma åt USB:n måste man sätta in handen i vaginan.

Endast ett exemplar

Wu-Tang Clan är inte de första att trycka upp en skiva i bara ett exemplar. Bob Hund gjorde det redan 2009 med sin singel Fantastiskt. Singeln kom monterad på en skivspelare, och låten fanns på en så kallad dubplate som endast kan spelas 30 gånger. Skivspelaren var dekorerad med låttexten och Martin Kanns signatur. Singeln såldes på auktion för 3600 euro.

En dragkedja på omslaget

The Rolling Stones album Sticky Fingers är nog den snällaste skivversionen här på listan, men ändå väl värd en plats eftersom den är legendarisk. Det är Andy Warhol som designat det ikoniska omslaget, och förutom skrevet (som lätt drar ögonen till sig) kom en del av skivorna med en fullt fungerande dragkedja. Under dragkedjan gömde sig vita kalsonger med texten "THIS PHOTOGRAPH MAY NOT BE-ETC." Många kanske tror att skrevet tillhör Mick Jagger, men så är inte fallet. Det är faktiskt skådisen Joe D'Allesandros som agerat modell.