Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tysk ex-kansler efterlyser förståelse för Ryssland

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Helmut Schmidt.
Bild: EPA/RALF HIRSCHBERGER

I Tyskland brottas ekonomi och politik fortsättningsvis med frågan hur man egentligen ska förhålla sig till Ryssland på grund av krisen gällande Krim. Skaran politiker som tycker att man borde ha mer förståelse för Ryssland verkar ändå hela tiden bli större. Det senaste utspelet kommer från en tidigare förbundskansler.

När han talar stannar de flesta upp för att lyssna. Och nu tar den 95-årige kedjerökande ex-kanslern Helmut Schmidt ställning till Ryssland och Krim. Schmidt säger sig ha förståelse för president Vladimir Putins annektering av Krim och i samma andetag kritiserar han väst för det mesta man hittills har gjort.

- Sanktioner är bara dumheter och de skadar väst lika mycket som Ryssland. Att utesluta Ryssland ur G8-samarbetet är enligt Schmidt likaså fel. Det skulle vara bättre för freden om man i stället satte sig ner för att diskutera, säger han i en intervju i tidningen die Zeit.

Lite beröm blir det ändå. Schmidt hyllar den försiktighet med vilken förbundskansler Angela Merkel har hanterat krisen.

Mer trovärdig än Schröder

Helmut Schmidt, som var kansler mellan åren 1974 och 1982, har också tidigare uttryckt sin förståelse för länder som Ryssland. Han förstår bland annat att man förhåller sig till de mänskliga rättigheterna på ett helt annat sätt än vad man gör i väst.
Schmidt sällar sig nu alltså till den skara personer som vill tona ner kritiken mot Ryssland.

Här i Tyskland har den här gruppen hittills främst kopplats ihop med en annan tidigare kansler, Schmidts socialdemokratiske partikamrat Gerhard Schröder.

I motsats till Schmidt naggas ändå Schröders trovärdighet hårt i kanterna av det faktum att han är vän med Putin och i många år har jobbat för den ryska energijätten Gazprom.

Att Helmut Schmidts ord brukar tas på allvar och att han brukar stå ovanom all kritik, verkar ändå inte riktigt gälla nu. Att visa förståelse för Ryssland är det samma som att inte ens se det som har hänt på Krim som ett problem, skriver till exempel tidningen der Spiegel.

Siemenschef träffade Putin

Men medan de nuvarande och tidigare politikerna fortfarande har mycket olika syn på hur man ska förhålla sig till Ryssland, verkar det tyska näringslivet ha fattat sitt beslut. Tidigare i veckan var chefen för den tyska industrikoncernen Siemens i Moskva och på programmet stod bland annat en träff med president Vladimir Putin.

– Det här besöket var sedan länge fastslaget och lite kortsiktig turbulens får inte störa vår långsiktiga planering, säger Siemens-chefen Joe Kaeser för den tyska tv-kanalen ZDF.

Kaeser hade på förhand diskuterat sitt möte med Putin med Angela Merkel och hon hade inte haft något att invända.

– Det är bra att hålla igång en dialog med Ryssland och i diskussionerna ta fasta på det som har gått fel, säger Kaeser. Att Siemens skulle underminera Europas och USA:s politik gentemot Ryssland tycker han inte.

– Vi är ju inne på samma linje som till exempel ex-kanslern Schmidt, så värst ensamma är vi inte.