Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Kan du stilepokerna?

Från 2014
Uppdaterad 27.03.2014 21:11.
Pia Maria Montonen
Bild: Yle/Pixel

- Allt blir mycket roligare om man känner till bakgrunden till varför en del saker ser ut som de gör i dag, säger Pia Maria Montonen, konsthistoriker och expert på stilepoker.

I Experttimmens stilskola gick vi för en månad sedan igenom epokerna från renässansen till empiren. Nu kvarstår nystilarna och jugenden.

Bernt Morelius svarar på dina frågor om gammalt och antikt i sändningen mellan klockan 19:30 och 21 i Radio Vega och här på webben.

Ring: 0600 11 12 13
E-posta: expert@yle.fi
Sms:a 16261 (skriv expert, lämna mellanslag, ditt meddelande)

Här kan du lära dig mer om de olika epokerna:

Renässansen ca 1500 - 1600

Efter ”den mörka medeltiden” återupptäckte man antiken. I renässansen kommer den klassiska antikens formspråk tydligt fram. Möblerna har mycket geometriska former. Pallen och kistan är nya möbler för tiden. Heraldik förekommer också – vapen och sköldar.

Och det holländska renässansskåpet med dörrar och ”tak” är också typiskt för tiden. Det ser ut som ett litet hus.

Barocken ca 1650 - 1740

Renässansen var stram – barocken är i motsats svulstig, stor och pompös. Ordet barock betyder oregelbundet formad pärla. Den oregelbundna, mjuka formen som liknar ett upp- och nedvänt päron, balusterformen, syns i t.ex. barockens lampkronor.

Den här stilepoken kännetecknas av ett kraftfullt formspråk, stora möbler, förgyllda och överdrivna former.

Rokokon ca 1740 - 1780

Ordet rokoko är en kombination av rocaille, som betyder asymmetrisk klippformation och barocco, som betyder besynnerlig, överdriven. Snäckor och musslor är typiska kännetecken för rokokon. Stilen är lekfull och kännetecknas av en svärmisk naturkänsla.1700-talet är kvinnans århundrade och bekvämligheten kommer in.

Fåtöljen och soffan är nya möbler för epoken. Teet och kaffet är nya njutningsformer och man börjar umgås allt mer. Pastellerna tar över efter barockens mörka, kraftiga färger.

Gustaviansk stil ca 1775 - 1809

Den gustavianska stilen har fått sitt namn av Gustav III. Stilen är den svenska motsvarigheten till nyklassicismens första skede, som kännetecknas av strama former och dekorationer inspirerade av antiken.

I Frankrike kallades stilen Louis XVI, som var inspirerad av fynden från utgrävningarna i Pompeji.

Empiren ca 1809 - 1840

Empire är kejsarstilen, den sena fasen av den franska nyklassicismen som förknippas med Napoleon (konsul 1799, kejsare 1804, avsatt 1815).
Empire skapades för Josephine Bonaparte av de parisiska formgivarna Percier & Fontaine och är en noga avvägd blandning av antika former och ornament som bin, lagerkransar, monumentala N:n och krönta örnar och en egyptiserande stil. Möblerna är praktfulla och ofta förgyllda.

Ornamenten består av krigiska emblem, sfinxer, gripar, lejon och sjöhästar. Biedermeier är en enklare variant av empiren – något som alla kunde ha.

Nystilar ca 1840 - 1900

Ordet nystilar, är en kollektiv benämning på de inredningsstilar under 1800-talet som bygger på former och dekorationsmotiv från äldre epoker. Det är industrialismen som möjliggör stora mängder av möbler och föremål till en billig peng.

Programmet är inte längre tillgängligt

Nyrokokon, nygotiken, nyrenässansen, nybarocken, nyklassicismen och nyempiren utgör tillsammans nystilarna. Möblerna blir mindre sirliga – de är inte lika ordentligt gjorda som under ursprungsepokerna.

Jugend ca 1890-1914

Ordet jugend betyder på tyska ungdom. Det är ett passande namn för den här stilriktningen som blev mycket kortlivad. Jugenden är något alldeles nytt och bryter med det äldre. Man går tillbaka till naturen och de organiska formerna. Det är prunkande, växande träd, slingrande naturformationer. Jugend är sirligt och kan se ut som rinnande vatten. I norden är Jugenden tyngre och mer geometrisk. Man ville ge folk en vackrare vardag – grafiken gav alla en möjlighet att ha konst på väggen. Kriget kom och avbröt jugendstilen mitt i bästa blomstringsperioden.

Yle Nyheter: Pia Maria Montonen om Jugend - Spela upp på Arenan

Stilen fick sitt namn efter den i München 1896 startade tidskriften Die Jugend.

(Expert: Pia-Maria Montonen)

Mer om ämnet på Yle Arenan