Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Guggenheim: Vi förstår att Kulturfonden behöver mer tid

Från 2014
Uppdaterad 27.03.2014 17:00.
Guggenheimtomten utritad.
Bildtext Här vid Södra hamnen i Helsingfors planeras Guggenheimmuseet.
Bild: Guggenheim Helsingfors

Att Svenska Kulturfonden i dag bordlade stödet på en halv miljon euro till Guggenheimmuseets arkitekturtävling ändrar inte på tidtabellen på något sätt. Det här slår Guggenheimstiftelsen nu fast.

- Vi kommer att offentliggöra vem som betalar för arkitekturtävlingen och dagens beslut ändrar inte våra planer. Planeringen av tävlingen fortskrider hela tiden och det finns flera sätt att organisera finansieringen. Vi förstår att Kulturfonden behöver mer tid för att fatta beslutet, säger Guggenheimstiftelsens kommunikationschef Tina Vaz till Yle Huvudstadsregionen.

Men Kulturfonden uppger att det är Guggenheimstiftelsen som behöver mer tid för att hitta finansiärer.

- Exakt och vi för diskussioner. Vi är nöjda med hur jakten på finansiärer framskrider och tidtabellen för lanseringen av arkitekturtävlingen håller och vi har ingen orsak att ändra på den, säger Vaz.

Hon säger att förhandlingar pågår med flera olika aktörer.

Tävlingen lanseras under våren

Vaz säger att tävlingen kommer att lanseras senare under våren. Exakt lanseringsdatum klarnar under de närmaste veckorna. Men i samband med att tävlingen lanseras klarnar det också vem som står för kostnaderna.

Kulturfondens styrelseordförande Björn Teir sade i dag att fonden önskar att all annan fond- och stiftelsefinansiering i likhet med Kulturfondens ska offentliggöras.

Tina Vaz ser inget problem med att Kulturfonden fattar sitt beslut om att stöda Guggenheim först den 4 juni.

- Vi respekterar att de måste vänta med beslutet tills de håller sitt följande möte och våra egna planer kommer att hålla.

Enligt Tina Vaz är det fortfarande oklart vad arkitekturtävlingen kostar sammanlagt. Kostnaden har ändå tidigare uppgetts vara 2,2 miljoner euro.

Läs också:

Kulturfonden bordlade Guggenheimbidrag
Beslut om Guggenheim väcker intern kritik
"Kulturfonden ska inte stöda Guggenheim-tävling"
Minister om Guggenheimstöd: Finns ingen skyldighet att informera
Helsingfors reserverar Guggenheimtomt