Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Bostäder istället för buller i Malm

Från 2014
Uppdaterad 28.03.2014 06:48.
Flygstationsbyggnaden i Malm
Bild: Yle/Laura Klingberg

Mindre buller om flygfältet i Malm läggs ner. Flygfältet fick rött ljus av staten, nu är det klart att flygplanen slutar surra över Malm senast 2020. Istället ska det bli bostäder för tusentals Helsingforsare.

Det finns en stark folkrörelse för att Malms flygfält ska bevaras, men också de som klagar.
Enligt Finavia har det ifjol kommit in tjugosex klagomål på buller från flygfältet i Malm. Maria Laurila som bor i Malm berättar att det blivit tystare kring flygfältet de senaste åren, men ändå är han lättad över att i framtiden slippa bullret

Mauria Laurila ordförande, Malmi-seura
Bildtext Maria Laurila bor en kilometer från Malms flygfält.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

- Jag bor ungefär en kilometer från flygfältet, och där vårt hus ligger det hörs det buller. Flygplanen landar och stiger just i den riktningen, så jag vet hur irriterande det kan bli, berättar Maria Laurila.

Maria Laurila är ordförande för Malmi-seura, traktens invånarförening. Hon vet att flygplatsen vara eller icke vara är en fråga som starkt delat invånarna i Malm. Laurila hör till dem som gärna ser bostäder istället för ett flygfält.

- Jag är mycket glad, eftersom det är en stor möjlighet för hela Helsingfors och speciellt för norra Helsingfors, säger Laurila.

Nu hoppas Laurila på att det ska komma mera och bättre service till hennes hemstadsdel.

- Jag har ofta tänkt på att Malm kunde bli ett nytt Hagalund, säger Maria Laurila som bott hela sitt liv i Malm.

Bostadsförmedlarna ser in i kristallkulan

För fastighetsmäklarna i Malm kan det bli mera jobb i framtiden, om det byggs bostäder där flygplatsen finns idag. Enligt Helsingin Sanomat skall det byggas så mycket som 20 000 – 30 000 bostäder i Malm.

Fastighetsmäklare Sebastian Gripenberg jämför med andra områden där det kommit nya bostäder, det kan göra en stadsdel mer attraktiv.

- Sörnäs till exempel har fått ett lyft genom att bygga ut Fiskehamnen. Samma sak i södra Helsingfors - när Eirastranden byggdes så drog det upp priserna en del i de södra regionerna. Samma sak i Nordsjö, när strandområdet byggdes upp fick det ett lyft, säger Sebastian Gripenberg.

Sebastian Gripenberg, fastighetsmäklare,
Bildtext Fastighetsmäklare Sebastian Gripenberg tycker Malm är ett intressant område.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Bullret har inte varit ett stort problem för förmedlarna, men det är något som bostadsköpare frågar om. Om bostadspriserna kommer att stiga i Malm kan Sebastian Gripenberg på Huoneistokeskus inte säga något säkert

- Det gäller att gnida på kristallkulan i så fall och se vad som händer. Jag tror att det kan bli intressantare det området än vad det är nu . Prismässigt tror jag knappast att det kommer att öka desto mera för dem som nu säljer sin bostad i Malm, men det kan bli lättare att sälja, säger Gripenberg

Läs också:
Tvingas fritidspiloterna landa för gott?