Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Krig, uppror och självmord

Från 2014
Uppdaterad 28.03.2014 09:27.
Film poster
Bildtext The Square är filmad under den Egyptiska Revolutionen 2011.

Då var det igen dags att beta av veckans premiärskörd. Den här veckan går tre filmer upp på vita duken.

Tre ganska dystra filmer som behandlar mord och elände men samtidigt är det berättelser om att kämpa på mot en ljusare framtid.

The square

Oscarsnominerade dokumentären The Square är berättelsen om den Egyptiska folkresningen och demonstrationerna som urartade på Tahrir-torget år 2011. Filmen visar regimkritiska aktivister och deras motiv bakom det som nu kallas hibiskusrevolutionen.

Filmen är gjord av Jehane Noujaim som var på plats under revolutionen som varade fram till den 30 juni 2012, då den demokratiskt valde Muhammad Mursi installerades som ny president.

The Railway Man

The Railway man är en verklighetsbaserad krigsfilm som bygger på Eric Lomax självbiografiska bestseller med samma namn.
Filmen handlar om den brittiska officeren Eric (Colin Firth) som under Andra världskriget blir tillfångatagen av Japanska styrkor och tvingad till att jobba på ”Dödens järnväg” mellan Thailand och Burma. Eric klara sig ur fånglägret med livet i behåll och träffar vid 50 års ålder kärleken i sitt liv Patti (Nicole Kidman) på… Ett tåg!

Tillsammans med Patti och Erics bästa vän Finlay (Stellan Skarsgård) försöker Eric få ordning på traumat som kriget orsakat honom.

Inbäddad Youtube video fungerade inte längre och togs bort 10.7.2020

Näin unta elämästä

Varje dag tar i medeltal två finländare livet av sig. I världen ligger vi på en sjundeplats när det kommer till självmord.
Mig veterligen är finskan det enda språket som har en allmänt använd förkortning för handlingen, itsemurha, itsare. Ändå är det ett ämne som det talas konstigt lite om.

I Jukka Kärkkäinen och Sini Liimatainens dokumentär Näin unta elämästä berättar sex människor som på ett eller annat sätt kommit i kontakt med självmord om sina erfarenheter. Vi får i animerad form följa med en ung mans resa från barndomen genom livet med psykiska problem och till slut mot den sista utvägen.

För övrigt håller filmfestivalen Season Film på i Helsingfors fram till söndagen. På Bio Rex och Maxim kan man se kvalitetsfilmer och utländska fynd som annars inte visas i Finland.