Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Får tjockisar rida?

Från 2014
Uppdaterad 27.06.2014 16:47.
Ryttare till häst
Bild: Yle

I hästkretsar har man under senare år diskuterat om alltför stora människor rider på alltför små hästar och hur många kilo en häst egentligen kan bära. Många anser att överviktiga inte alls ska rida.

I många ridskolor har man ställt upp en maximivikt för ryttarna, gränsen varierar mellan 75 och 100 kilo.

- Ibland undrar man nog vilka alla så ska få rida då man ser vilka färdigheter ryttaren har och ryttarens vikt. Ibland undrar man nog om det är rätt sätt att handla så mot hästen, men sådant får man inte säga högt, säger Kaija Borup som fungerar som internationell domare för dressyr- och hinderritt.

- Det finns nog säkert människor som inte borde stiga upp på en hästrygg, säger Borup.

Borup håller ändå inte helt med om att det behövs några viktbegränsningar.

- Då behövs något system så att det inte blir så att om man inte tycker om någon människa säger man att du är för stor.

Också för Markku Janhunen som driver ett stall i S:t Michel som ordnar utfärdsritter med islandshästar är diskussionen bekant. Janhunen är en man på 190 centimeter och islandshästen är en liten ras.

- Jag har aldrig upplevt att en islandshäst är för liten för att bära mig. Jag har också kunder som är betydligt tyngre än jag och det har inte varit några problem om hästarna är friska och i gott skick, säger Janhunen.

Hur mycket tål en häst?

- Islänningar som jag känner skrattade då jag pratade med dem om det här. På Island rider alla som vill rida. Islandshästarna har burit laster på flera hundra kilo så varför skulle de inte kunna bära en balanserande hundra kilo tung människa? Mina hästar har verkligen inte haft några problem, säger Janhunen.

Allmänt verkar man anta att en häst ska kunna bära en last som är högst 15-20 procent av den egna vikten. Någon heltäckande undersökning om hästarnas bärförmåga finns ändå inte.

Enligt en brittisk undersökning ska det inte på hästryggen finnas en last som är tyngre än 10 procent av hästens egen vikt, om sadelns vikt räknas bort. Om hästen alltså väger 500-600 kilo kan ryttaren högst väga 60 kilo. En japansk undersökning visar däremot att en häst kan bära upp till en tredjedel av sin egen vikt, det vill säga att en häst på 500-600 kilo kan bära upp till 180 kilo.

I amerika visar en undesökning att en häst kan bära 20 procent av sin vikt. Enligt den började hästen få problem med sjuka muskler om lasten är tyngre.

Det finns också undersökningar som visar att hästens egen vikt inte är så väsentlig utan däremot hur kraftiga ben den har och hur bred ryggen är. Stadigare hästar kan bära större vikt än sirligare.

Kaija Borup tror inte på några exakta kilogränser.

- Många andra saker påverkar hästens bärförmåga. Ryttaren ska anpassa sig efter hästens rörelser, och om inte det sker kan också en lätt ryttare bli obekväm för hästen, konstaterar Borup.

Riina Kasurinen/ Yle Uutiset