Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

René Hursti: Minnesmärket ska ge sting i hjärtat

Från 2014
Uppdaterad 28.03.2014 08:21.
Brödkö i Helsingfors 27 mars 2014.
Bildtext Kö till Hurstis matutdelning i Berghäll.
Bild: Yle/ Sandra Anttila

I höstas röstade Helsingfors stadsfullmäktige för att utreda om man kunde resa ett minnesmärke i Veikko och Lahja Hurstis ära. Parets välgörenhetsorganisation Laupeudentyö rf har delat ut mat och kläder till människor i nöd sedan sextiotalet. Ännu har inget konkret hänt, men många hoppas att det ska bli av.

Utanför Hurstin Valinta i Berghäll slingrar sig kön längre än ögat når. Människor står med tomma kassar i handen och väntar på att komma in till matutdelningen. Då de kommer ut igen har kassarna fyllts med brödlimpor, kött, färska grönsaker och något sött. Organisationsledare Heikki Hursti säger att behovet är stort.

- Det är oroande att brödköerna bara växer och växer, säger han.

Heikki Hursti tog över verksamheten efter sin fars död för nästan tio år sedan. Då var det kring trehundra personer som köade de dagar man delade ut mat. I dagens läge köar i genomsnitt två och en halv tusen människor på Helsingegatan, och enligt Hursti ökar mängden hela tiden.

Mathjälpen är ett viktigt stöd i mångas vardag. Det tycker också Jarkko som står och köar i det kyliga vårvädret.

- Här har jag alltid fått hjälp då jag behövt, säger han.

Jarkko tycker att det goda arbetet som paret Hursti startat absolut förtjänar ett minnesmärke.

Under Veikko Hurstis livstid brukade pensionären Aino hjälpa till som frivillig på utdelningen. Idag har hon köat för ett matpaket med bröd, ägg och färsk frukt.

- Det värdefulla arbete som görs här hjälper speciellt äldre personer med låga inkomster. Att ära paret Hursti med ett minnesmärke är en god idé, tycker hon.

Ainos vän Helena, som är volontär på Hurstin valinta, har redan hunnit fundera på var minnesmärket kunde stå.

- Hagnäs torg skulle vara ett bra och synligt ställe, säger hon.

Helena tycker att Hagnäs torg skulle passa bra också därför att Hurstis självständighetsbal för de fattiga brukar ordnas där.

Ett monument med mening

Det var för nästan ett år sedan som fullmäktigeledamot René Hursti (Sannf) lade in en motion om minnesmärket. Han är son till paret Hursti och berättar att projektet nu är på god väg.

- Jag har varit i kontakt med konstnärförbundet för att hitta en lämplig skulptör, berättar han.

Annat som ännu måste utredas är bland annat finansiering, placering och byråkratiska detaljer. På flytande Helsingforsslang beskriver Hursti hur han själv tänkt sig att minnesmärket kunde se ut.

- En staty av en kille i trasiga kläder. Han kunde sitta på en stubbe och äta soppa, med endast en sko på foten.

Det blir ändå konstnären som får bestämma hur minnesmärket kommer att se ut. René Hursti hoppas i alla fall att det blir något som inspirerar betraktaren till att hjälpa de mindre lyckligt lottade, ett arbete som var Veikko och Lahja Hurstis hjärtesak.

Reporter: Sandra Anttila