Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Världsrekord i knäböj på gång

Från 2014
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Programmet är inte längre tillgängligt

På måndagen ska det slås världsrekord i Finland. Grenen är knäböj och 18 orter i Finland är med. I Österbotten är Vasa och Kristinestad med.

Vi träffar Anna Strömberg, som är instruktör på City Fitness Center i Kristinestad då hon tränar inför världsrekordet. För den här gruppen tog det en dryg minut att göra 30 stycken knäböj, men för att vara med i världsrekordsjippot ska man klara av lite mer än så.

- Vi satsar på att göra 250 knäböj på en timme per person. Vi delar in oss i två grupper, en för dem som vill göra det i lite snabbare takt och en för dem som vill ta det lite lugnare. Jag tror att vi lyckas allihopa att göra 250 stycken, säger Anna Strömberg, instruktör på City Fitness Center i Kristinestad.

Är det mycket att göra 250 knäböj på en timme?

- Nå, om man aldrig har gjort knäböj tidigare så är det nog ganska mycket. Det kräver lite övning. Men om man annars är aktiv och motionerar och har gjort knäböj tidigare så lyckas de flesta nog att göra 250 på en timme. Det blir inte så många på en minut om man sträcker ut det.

Oavsett om man tränar eller är en glad amatör kan det vara bra att ta till sig några goda tips från coachen innan man sätter igång.

Programmet är inte längre tillgängligt

- Man kanske ska spara sig lite i början. Att ta det lite lugnare och inte så att man kör ett knäböj i sekunden genast från början, för då kickar mjölksyran in ganska fort och då kan det vara svårt att uppnå 250 sedan under resten av tiden.

Först blir det uppvärmning och genomgång av tekniken. Det är fråga om fritt knäböj utan vikt med framsträckta armar.

- Vi går ner så att benen är i nittio graders vinkel, förklarar Anna Strömberg.

Initiativet och första utmanare för världsrekordet är motivationsnätverket Motivire i Björneborg. Motivire vill främja välbefinnandet för den arbetsföra befolkningen i Björneborg.

Tuukka Nieminen på Motivire beskriver det hela som "Lite galenskap men på ett bra sätt". I jippot ingår också en välgörenhetskampanj. Man beställer en deltagar t-skjorta för tio euro varav två euro går till välgörenhet, antingen till Lastenklinikoiden Kummit ry eller Satakunnan Keskussairaalan lasten ja naisten talo.

- Eller så kan man göra donationer utan att delta via sidan kyykkääjä.fi, säger Strömberg.

Fem miljoner knän böjs på måndag

Målet är alltså att Finland ska göra mer än en miljon knäböj under timmen mellan 17 och 18 måndagen den 31 mars. Förutom Kristinestad och Vasa är också flera andra städer i Finland med. Hittills har 22 500 personer anmält sig, vilket betyder att målet för rekordet kommer att uppnås. Då kommer det att böjas mer än fem miljoner knän på måndag!

- Vi har platser för 60 stycken och hoppas att så många som möjligt deltar. Det skulle vara jättebra om vi kunde komma upp till 40-50 deltagare här, säger Anna Strömberg.

Under de sista tre minuterna gör hela Finland de sista tio knäböjen på alla de orter som medverkar i jippot.

- Det blir i ganska lugn takt där på slutet. Men det var tidpunkten vi fick så vi borde hinna göra dem innan klockan blir 18, säger Anna Strömberg.