Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA oroat över Rysslands nästa drag

Vladimir Putin inspekterar en militärmanöver i östra Karelen
Bildtext Västvärlden oroar sig över president Vladimir Putins planer.

I USA ökar oron över Rysslands agerande vid Ukrainas gräns. Amerikanska underrättelsekällor bedömer att Ryssland har närmare 50 000 soldater vid gränsen, skriver tidningen Wall Street Journal.

En högt uppsatt regeringskälla säger till tidningen Wall Street journal att Ryssland nu snabbt bygger upp sin styrka vid Ukrainas östra gräns. Det ska nu finnas kring 50 000 soldater vid gränsen.

Det är betydligt fler soldater än vad som behövs för att utföra den militärövning som Ryssland har hävdat att soldaterna deltar i. Samtidigt är det tillräckligt många soldater för att utan problem gå in i Ukraina, säger en högt uppsatt regeringskälla till tidningen.

Tidigare citerade den amerikanska nyhetskanalen CNN källor som sa 30 000 soldater i området. Båda nyhetskanalerna har källor som menar att oron ökar i den amerikanska ledningen över vad Ryssland har för avsikter.

Enligt Wall Street Journal organiserar den ryska militären försörjningsleder som skulle kunna användas under en längre tid. Samtidigt försöker de aktivt dölja truppernas rörelser och sin utrustning, vilket också ses som ett oroväckande tecken.

FN fördömer annekteringen av Krim

FN:s generalförsamling fördömde på torsdagskvällen i en omröstning Rysslands annektering av Krimhalvön. Ukraina vädjade inför omröstningen till omvärlden att fördöma annekteringen för att minska ryska aggressioner i framtiden.

Ryssland hade aktivt lobbat mot resolutionen, men av de 193 länderna som var närvarande var det bara 11 som röstade emot. 100 länder röstade för resolutionen, medan en rad länder antingen inte var närvarande eller lade ner sin röst.

Resolutionen är inte bindande så den har främst ett symboliskt värde.