Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Danmark sänder F16 till Baltikum

Från 2014
Uppdaterad 28.03.2014 10:43.
Lockheed Martin F-16 Fighting Falcon
Bild: Royal Danish Air Force

Det är ett uttryck för solidaritet att Danmark hjälper sina goda vänner i Baltikum att upprätthålla deras suveränitet i luftrummet, sa den danska försvarsministern Nicolai Wammen på torsdagen i dansk tv.

De sex danska F16-plan det handlar om kan hjälpa med övervakningen av luftrummet i Baltikum över sommaren. Det är inte en stor offensiv men en signal om solidaritet med de baltiska länderna och med Nato och USA som också sänder plan till Baltikum och Polen.

Nicolai Wammen fick understöd av samtliga partier utom Enhetslistens Nikolaj Villumsen på yttervänsterkanten, som inte ville vara orsak till att ukrainakrisen trappas upp.

Orden signal och solidaritet återkommer i flera repriser i Danmark, alla vill sända signaler både till Baltikum, till Ryssland och till Nato - att Danmark är ett land som tar Nato på allvar. Den socialdemokratiska försvarsministern får svara på många oroliga frågor om den här signalen inte kan tas emot på fel sätt av Rysslands president Vladimir Putin.

Man ska minnas att det handlar om tre små länder som inte själva har militärflyg och därför behöver hjälp med luftpatrullering, sa den danska försvarministern.

- Såhär kan vi visa att det finns solidaritet inom Nato, också små länder får hjälp. Det kan Ryssland inte kritisera, det är bara natruligt att backa upp allierade, sa Wammen.

Om situationen i Ukraina eskalerar och det får följdverkningar i Baltikum så får det konsekvenser tack vare de danska planen sa Sören Pind från Venstre och Sosialistisk Folkepartis tidigare ordförande och utrikesminister Holger K Nielsen är den här gången på samma linje: här går den röda linjen som Ryssland inte får överskrida.

Vad betyder det för övriga Norden?

Frågan är förstås vilka signaler det här sänder i öviga Norden. Ett försäljningsargument för små länder att ansluta sig till Nato kanske. När Norge i vintras stod i tur att övervaka Islands luftrum, var Sverige och Finland gärna med och övade. Nu finns här övningsmöjlighet, på närmare håll över Baltikum.

För Sveriges del kan diskussionen rentav bli lite pinsam, Det var just danska Natoplan, stationerade i Baltikum, som för ett år sedan gick upp och mötte Rysslands militärplan på övning mot Sverige en tidig påskmorgon. Det svenska militärflyget höll tydligen påskstängt.

Diskussion om artikeln